Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
SH4 a win 10
Moderator: PL_Andrev
-
SH4 a win 10
Witam podwodniaków
Jako że swego czasu byłem fanem serii SH to po długim czasie naszła mnie ochota na pogranie w SH4 z dodatkiem ubooat
Tylko że przez ten czas był zmieniany sprzęt, aktualnie win10, po pierwszym problemie z którym w końcu sam się uporałem czyli nie włączająca się gra , przyszedł drugi problem który polega na odpalaniu gry w trybie okna tylko na pół ekranu, w SHIII mam to samo , są jakieś mody, patche stworzone żeby na nowszych systemach latało to na pełnym ekranie ? Pozdrawiam
Jako że swego czasu byłem fanem serii SH to po długim czasie naszła mnie ochota na pogranie w SH4 z dodatkiem ubooat
Tylko że przez ten czas był zmieniany sprzęt, aktualnie win10, po pierwszym problemie z którym w końcu sam się uporałem czyli nie włączająca się gra , przyszedł drugi problem który polega na odpalaniu gry w trybie okna tylko na pół ekranu, w SHIII mam to samo , są jakieś mody, patche stworzone żeby na nowszych systemach latało to na pełnym ekranie ? Pozdrawiam
Re: SH4 a win 10
Napisz jak się uporałes z pierwszym problemem to inni się czegoś dowiedzą. Sam znalazłem takie rozwiązanie:
Click right on executable and select properties, click compatibility, change DPI settings, and mark overide high DPI scaling behavoir
-
Proszę w linku wszystko wyjaśnione:
https://www.youtube.com/watch?v=4ERG4a19yFk
Za to twój cytat nijak się ma do gry, gdzie zmienić te ustawienia, przed wejściem do gry, w ikonie na pulpicie , w plikach gry szukać pliku ?
https://www.youtube.com/watch?v=4ERG4a19yFk
Za to twój cytat nijak się ma do gry, gdzie zmienić te ustawienia, przed wejściem do gry, w ikonie na pulpicie , w plikach gry szukać pliku ?
To jeszcze poczytaj komentarze, że nie u wszystkich to działa. I dodatkowo wymusza granie w oknie ze słabymi teksturami.
To co ja wkleiłem pochodzi z komentarza pod tym samym filmem
Kliknąć masz prawym na pliku wykonywalnym czyli prawdopodobnie SHIV.exe lub SilentHunet.exe (nie wiem bo nie mam zainstalowanej gry)
Wchodzisz w ustawienia trybów zgodności i tak zmieniasz na dole
"Wyłącz skalowanie ekranu dla wysokiej rozdzielczości DPI"
...i dalej. U mnie tego nie ma bo używam windowsa 7
Generalnie jak piszesz o jakichś problemach i że znalazłes rozwiązanie to napsz jakiś konkret bo za chwilę ktoś inny też może mieć podobny problem i przeczyta jedynie, że Ty sobie jakoś poradziłeś. A jak napiszesz jak, to być może nie będzie potrzeby zakładania nowego wątku bo możliwe, że u kogoś też to zadziała.
To co ja wkleiłem pochodzi z komentarza pod tym samym filmem
Kliknąć masz prawym na pliku wykonywalnym czyli prawdopodobnie SHIV.exe lub SilentHunet.exe (nie wiem bo nie mam zainstalowanej gry)
Wchodzisz w ustawienia trybów zgodności i tak zmieniasz na dole
"Wyłącz skalowanie ekranu dla wysokiej rozdzielczości DPI"
...i dalej. U mnie tego nie ma bo używam windowsa 7
Generalnie jak piszesz o jakichś problemach i że znalazłes rozwiązanie to napsz jakiś konkret bo za chwilę ktoś inny też może mieć podobny problem i przeczyta jedynie, że Ty sobie jakoś poradziłeś. A jak napiszesz jak, to być może nie będzie potrzeby zakładania nowego wątku bo możliwe, że u kogoś też to zadziała.
-
niestety nic to nie dało
szkoda, nie pogram sobie

Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
odpaliłem SH4 na Win 10 bez żadnych problemów. Zainstalowałem z płyty podstawkę. Z zaznaczeniem następujących opcji:
i pięknie wszystko gra.
-----
Sprawdziłem także moje wcześniejsze wersje:
z poprzedniego systemu miałem na dysku:
wersje SH4 z modami, które obecnie gram - odpala bez problemu
wersja SH4 z TMO 1.6.3 + pakiet misji PS
- i też działa
nic nie robiłem , żadnej zgodności nie ustawiałem. System i konfiguracja kompa jak poniżej
i pięknie wszystko gra.
-----
Sprawdziłem także moje wcześniejsze wersje:
z poprzedniego systemu miałem na dysku:
wersje SH4 z modami, które obecnie gram - odpala bez problemu
wersja SH4 z TMO 1.6.3 + pakiet misji PS

nic nie robiłem , żadnej zgodności nie ustawiałem. System i konfiguracja kompa jak poniżej
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

OK, pod W10 połowa sukcesu:
1) SH4 nie działa
2) Po zalogowaniu na konto administratora, SH4 działa
3) Po powrocie na standardowe konto użytkownika SH4 nie działa

1) SH4 nie działa

2) Po zalogowaniu na konto administratora, SH4 działa

3) Po powrocie na standardowe konto użytkownika SH4 nie działa

Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
-
Mi też się odpalało SH4 i działało ale tylko na połowie ekranu, spróbuje waszych sposobów