Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

Zagadka 2020

Dział w którym można pisać na dowolne tematy, nie związane z marynistyką i forum.
Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Re: Zagadka 2020

Post autor: pepe » 19 kwie 2020, 22:56

Poniżej samolot z zagadki ze swoim największym rywalem. tym razem oznaczenia nie są zamazane :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Post autor: pepe » 01 maja 2020, 9:47

Na samym początku pokazałem pierwsze zdjęcie dwóm osobom spoza forum i odgadnięcie zajęło im mniej niż 5 sekund. Podpowiedzi jest już bardzo dużo - wystarczyłoby kompletnemu laikowi góra minuta poszukania po necie. Nie dam więcej bo kolejna podpowiedź zamieni całą zabawę w coś na kształt konkursów audio-tele dla debili, jakie były popularne w latach 90.

Zobaczymy ile powisi. Wstyd panowie, wstyd.
Obrazek

Pawian

Post autor: Pawian » 01 maja 2020, 11:14

Beoing 747

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 maja 2020, 12:05

Zobaczymy ile powisi. Wstyd panowie, wstyd.
Pepe. Ja się nie znam na samolotach zimnej wojny. Jakby to był samolot z II WŚ, to bym ci dawno odpowiedział. A tu się nie znam. Nic mnie to nie mówi. Widać tamte osoby interesują się lotnictwem współczesnym bardziej ode mnie.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Post autor: pepe » 01 maja 2020, 13:38

Pawian pisze:
01 maja 2020, 11:14
Beoing 747
No nie bardzo bo pisałem, że ta maszyna nie została wybudowana na cywilnym odpowiedniku.
Pepe. Ja się nie znam na samolotach zimnej wojny.
To nie jest samolot z Zimnej Wojny tylko współczesny.

Generalnie nie piszę do nikogo konkretnego ale chyba w zagadkach nie chodzi o to by brać udział tylko jak się zna odpowiedź. Przecież podpowiedzi są od tego żeby móc jakoś wydedukować co jest przedmiotem zagadki. Ja też się nie znam na okrętach z I i II WŚ a tylko kojarzę niektóre. Ale frajdę mi sprawiało szukanie po cechach charakterystycznych jak ilość kominów, wieżyczek czy kształtu nadbudówek.

W ogóle zastanawiające jest, że w zagadkach nikt nie próbuje odgadnąć kiedy nie jest pewien odpowiedzi. Bo podając nawet błędną propozycję mozna jakoś naprowadzić choćby metodą "ciepło/zimno"

Jak pisałem wyżej, jesli nikomu sie nie chce bawić to niech wisi i poczeka aż się komuś zachce.
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 maja 2020, 14:06

To wkrótce zacznę nowy temat... Bo dałeś zdjęcia, które nic nie mówią... żadnego punktu zaczepienia nie ma...

Dobra, zacznę od pytania:
Czy jest jakaś znana akcja tego samolotu, dzięki której zapisał się w historii?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Post autor: pepe » 01 maja 2020, 15:09

Nie, to maszyna wybudowana po roku 2000. A przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Nie brała udziału w żadnych otwartych konfliktach.

Ale to nie pierwszy raz kiedy maszyna z zagadki nie zapisała się złotymi zgłoskami w annałach historii :P

Jako podpowiedź sugeruje jeszcze raz obejrzeć zdjęcia i przeczytać co napisałem. To bardzo zawęzi poszukiwania.
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 maja 2020, 17:33

o, ta podpowiedź zawęziła..

Czyli współczesny samolot radarowy z Japonii...
Googlujemy....

A to o to chodzi z motorem :)

Bo to Kawasaki P-1.. A ja myślałem, że chodzi o stronę świata
https://english.kyodonews.net/news/2018 ... plane.html
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Post autor: pepe » 01 maja 2020, 18:42

No i brawo!

youtu.be/yM3ESlfyWBo

Po pierwsze sylwetka i kolor malowania dość charakterystyczne.
Drugie - jedyny projektowany od początku jako morski samolot patrolowy MPA (maritime patrol aircraft)
Trzecie - zdjęcie motocykla marki kawasaki bo ta nazwa chyba własnie najbardziej jest u nas znana jako producent motorów
Czwarte - pokazałem obok swojego największego konkurenta czyli amerykańskiego P-8 Posejdon - jednego z najbardziej rozpoznawalnych bo najbardziej reklamowanych dzisiaj samolotów MPA
Piąte - ostatnie zdjęcie jest z japońskim oznaczeniem więc mozna było sprawdzić jakich morskich samolotów używa lub niedawno uzywała Japonia i by wyszły ten i P-3 Orion.
Szóste - na zdjęciach z doły widać miejsca wyrzucania sonoboi
Siódme - otwarty luk bombowo-torpedowy
Ósme - podpowiedź, że zaprojektowany po 2000 roku i nie brał udziału w otwartych konfliktach
Dziewiąte - zdjęcie jak wyrzuca flary - czyli wiadomo, że samolot wojskowy
Dziesiąte - na kadłubach sa widoczne numery - po nich mozna było znaleźć te samoloty
Jedenaste - widoczny detektor anomalii magnetycznych MAD

To całkiem sporo podpowiedzi tylko trzeba się choc chwile wysilic i przyjrzeć zdjęciom. Oczywiście te podpowiedzi były dość subtelne ale podać kawę na ławę to się mija z celem chyba.

Dodatkowo ciekawostka, że w Japonii, gdzie te samoloty miały bazować podniosły się głosy sprzeciwu, że nowy odrzutowy i aż z 4 silnikami będzie bardzo głośny dla okolicznych mieszkańców. A dotąd używane P-3 Orion to samoloty o 4 silnikach turbosmigłowych. Zatem zaprojektowano silniki nowego tak by były bardzo wytłumione. Testy porównawcze prawdziwych startów i wznoszenia pokazały, że P-3 Orion jest... o kilka procent głośniejszy :)

W opinii niektórych (w tym Grindlera) samolot nie bazujący na popularnym modelu cywilnym znacząco zwiększa wymagania zaplecza logistycznego niz przykładowo taki P-8 Poseidon bazujący na jednym z najbardziej popularnych samolotów na świecie Boeing 737. W zasadzie zamyka ekonomiczny sens dla nabywców tej maszyny za granicą bo wszystko i tak byłoby produkowane w Japonii. Natomiast sam fakt, że to dedykowana maszyna daje tez pewne plusy. Biorąc pod uwagę, że takie typowe MPA latają po 50 i wiecej lat moze miec to jakiś sens dla samych Japończyków

Osobami, które odgadły od razu był Grindler i ГРОХОТ. Wprawdzie Grind zna się na platformach ASW a ГРОХОТ ogólnie interesuje sie samolotami ale serio obaj wiedzieli od razu po pokazaniu 1 zdjęcia z zamazanymi oznaczeniami.

Finek:

G R A T U L A C J E

... i lecimy dalej

:ok:
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 maja 2020, 19:43

No to nie dziwie się, że wiedzieli... Ja tego amerykana "ponoć sławnego" nawet nie znam... Bo nie moje zainteresowania.

====================================

No to wracamy na 2WŚ...
Obok Panzera stoi pewna ciężarówka... Co to za pojazd?

Domek.png
PL_CMDR Blue R (Finek)

Pawian

Post autor: Pawian » 01 maja 2020, 22:26

Na podstawie tej ciężarówki, ruskie zaprojektowali pojazd "ural"

Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Post autor: pepe » 01 maja 2020, 22:29

Nie wiem czemu ale to mi wygląda na "brytola" tyle, że przemalowanego co było dość powszechną praktyką przy zdobycznych pojazdach
Jakiś utility truck?

Ale zacznijmy od najbardziej zasadnego pytania - tak jestem złośliwy :bye
Czy jest jakaś znana akcja tego pojazdu, dzięki której zapisał się w historii?

Czy to ten?

Od razu zaczałem szukać po klockach Cobi - czy słusznie, niebawem się dowiem :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 maja 2020, 22:54

Tak, jest znana z tego, że Rommel z niego dowodził Afrika Coprs :)

I tak, to ten Dorchester brytyjski, używany przez Rommela, nazywany przez Niemców Mamutem
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Post autor: pepe » 01 maja 2020, 23:03

Ok czyli to chyba marka ACV Dorchester - od Associated Equipment Company a Dorchester od znanego hotelu bo wnętrze auta to była przestronna buda :)

No a o Rommelu już sam wspomniałeś.

Generalnie brytyjska stylistyka takich pojazdów zawsze mi sie podobała a niemiecka nie bardzo. Oczywiście poza tymi hybrydami z kółkami i z tyłu gąsienicami bo te u Niemców wyglądały bardzo ładnie.
Ale Brytyjskie jeszcze fajniejsze - zarówno takie utility cary jak i te zwiadowcze, które używano w róznych odmianach do bardzo późna.
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 01 maja 2020, 23:26

Zgadza się... Ci mieli większą pomysłowość :)

Albo raczej inne podejście do zaplecza... Przecież Niemcy to nawet cystern do zaopatrywania czołgów w paliwo nie sporządzili... I wszędzie beczkami transportowano ropę.
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ