Zawsze mi się ten teledysk podobał, choć za młodu - przerażał. Szczerze - filmu nigdy nie oglądałem, ale postać jest bardzo charakterystyczna, podobnie jak robot.
A Queen to jeden z moich ulubionych zespołów z czasów dzieciństwa.
OK zagadka - co to za okręt ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)
Imiennik okrętu z zagadki został zatopiony w spektakularny sposób kilkadziesiąt lat później.
Początki współczesnych okrętów podwodnych:
Na przełomie XIX i XX wieku do budowy kadłubów okrętów podwodnych zaczęto używać nie stali, a brązów i innych stopów miedzi.
Dlaczego konstruktorzy tych jednostek nie stosowali stali, a materiały o mniejszej wytrzymałości?
Wymień dwa powody
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka.... PL_CMDR Blue R (Finek)
Ok, na przykładzie okrętów klasy Naïade:
- użycie takich materiałów zapobiegało korozji
- niwelowało negatywny wpływ na przyrządy nawigacyjne (kompas magnetyczny)
- uważano że zwiększa to "elastyczność" przy zanurzeniu - nie wiem do końca o co w tym chodzi, ale chyba w teroii taki materiał miał lepiej znosić większe zanurzenie
Ochrona przed korozją i fakt, że okręt podwodny nie mógł polegać zbytnio na obserwacji z bocianiego gniazda i musiał polegać na kompasie podczas zanurzenia..
Twoja kolej
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka.... PL_CMDR Blue R (Finek)