Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
Zagadka 2020
Re: Zagadka 2020
Holbrook was 26 years old, a lieutenant in the Royal Navy during the First World War when on 13 December 1914 at the Dardanelles, Turkey, he performed a deed for which he was awarded the Victoria Cross. He was in command of the submarine HMS B11, an old and obsolete craft built in 1905. Notwithstanding the difficulties of a treacherous current in the Dardanelles, he dived under five rows of mines and torpedoed and sank the Ottoman ironclad Mesûdiye, which was guarding the mine-field. In spite of being attacked by gunfire and torpedo boats, Holbrook succeeded in bringing the B11 back to the Mediterranean, When they got back to safety the B11 had been submerged for nine hours.[3]
Ok, czyli chodziło o akcję przez Dardanele
Ok, czyli chodziło o akcję przez Dardanele

- PL_CMDR Blue R
Dokładnie.
A potem jeszcze komisja nagrodziła załogę za atak 6300 funtów
I warto dodać, że atak mógł być wykonany tylko dlatego, że B11 wyposażono w najnowsze baterie... Bo rejs podwodny był niezwykle długi, jak na okręt podwodny w tym czasie.
A w mieścinie Holbrook w Australii (nazwanej na cześć kapitana), dawniej Germanton, obecnie można też obejrzeć takie cudo:
A potem jeszcze komisja nagrodziła załogę za atak 6300 funtów

A w mieścinie Holbrook w Australii (nazwanej na cześć kapitana), dawniej Germanton, obecnie można też obejrzeć takie cudo:
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Jaka jest nazwa największego okrętu wojennego zatopionego przez okręt podwodny podczas lądowania w Normandii i jak nazywał się jego dowódca (okrętu podowdnego). Okręt podwodny można tu brać z nieprzymrożeniem oka ze względu na rozmiar.

- PL_CMDR Blue R
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_CMDR Blue R
A możesz sprecyzować "lądowanie w Normandii" klamrami czasowymi?
Bo mam 3 jednostki. Jedną, którą tylko 1 źródło potwierdza, ale bez kapitana, jedną z inaczej wyglądającym pilotem i jedną bez zdjęcia pilota, ale znacznie po 6 VI 1944, jednakże podczas ataku na port na plażach Normandii...
I rozumiem, że ma sama zatonąć, a nie, że jest tak uszkodzona, że zamiast ją holować do portu, uznano, że ją zatopią (więc nasz okręt odpada)
Bo mam 3 jednostki. Jedną, którą tylko 1 źródło potwierdza, ale bez kapitana, jedną z inaczej wyglądającym pilotem i jedną bez zdjęcia pilota, ale znacznie po 6 VI 1944, jednakże podczas ataku na port na plażach Normandii...
I rozumiem, że ma sama zatonąć, a nie, że jest tak uszkodzona, że zamiast ją holować do portu, uznano, że ją zatopią (więc nasz okręt odpada)
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
no zawaliłem... "zatopienie" jest złym słowem :/ jednak go odholowali - nie doczytałem. Czerwiec-Lipiec

- PL_CMDR Blue R
To podejrzewam, że wiem o który chodzi, ale w moim źródle nie ma operatora torpedy... Tylko informacja, że zaatakowano taki cel i był to największy utracony okręt... Przy czym podano też, że on i tak miał być utracono jako część portu... Wiec po storpedowaniu go po prostu dociągnęli, gdzie miał być i pozwolili zatonąć.
Bibliografia: Lawrence Paterson: Desperaci Donitza Niemieckie żywe torpedy i bezzałogowe łodzie podwodne
Bibliografia: Lawrence Paterson: Desperaci Donitza Niemieckie żywe torpedy i bezzałogowe łodzie podwodne
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_CMDR Blue R
Czyli to inny okręt...
Kolejny byłby chyba nasz krążownik, ale tego gościa złapano po ataku...
Kolejny byłby chyba nasz krążownik, ale tego gościa złapano po ataku...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_CMDR Blue R
EDIT
Zły post
Zły post
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
zagadka ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

- PL_CMDR Blue R
Oj, nie ten temat
Tu miało być:
Foxiu, to jak? Precyzujesz zagadkę i zaczynamy jeszcze raz, zgodnie z rozmową?

Foxiu, to jak? Precyzujesz zagadkę i zaczynamy jeszcze raz, zgodnie z rozmową?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)