Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
Zagadka 2020
Re: Zagadka 2020
Przecież to włoski "breda-zappata BZ 308"
- PL_CMDR Blue R
Zgadza się.
Ostatnia produkcja Bredy, która pod wpływem USA zakończyła produkcję samolotów, przestawiając się na bardziej cywilne i przyziemne projekty (np. trolejbusy).
I teraz możesz zadać swoją zagadkę.
Ostatnia produkcja Bredy, która pod wpływem USA zakończyła produkcję samolotów, przestawiając się na bardziej cywilne i przyziemne projekty (np. trolejbusy).
I teraz możesz zadać swoją zagadkę.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Chile
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
Tak mi się coś kołatało, że Pinochet był zafascynowany stylem wehrmachtu i na jego wzór tworzył mundury wojska.
Zagadka:
Tym razem coś egzotycznego:
Co łączy Pakistan z Argentyną, czyli który typ okrętów łączy jakoś oba te kraje?
Podpowiedź: nie chodzi tu o wizyty kurtuazyjne.
BTW. Do tej pory nie byłem świadomy że Pakistan ma dostęp do morza, lol.

zagadka trudna, ale jakims cudem znalazlem odpowiedz w 2 minuty. Stawiam ze to lut szczescia 
Chodzi o okret PNS Badr (ex HMS Alacrity)
Zwiazek jest dosc oczywisty HMS Alacrity uczestniczyl w wojnie o Falklandy przeciw Argentynie. Co ciekawe zaliczyl zatomienie jednego statku transportowego wroga, oraz przetrwal trafienie pociskiem Exocet. Potem wycofany ze sluzby i w 1994 roku sprzedany Pakistanowi - obecnie wycofany ze sluzby. Co ciekawe we flocie UK byl fregata a w Pakistanie przemianowany na niszczyciel /.

Chodzi o okret PNS Badr (ex HMS Alacrity)
Zwiazek jest dosc oczywisty HMS Alacrity uczestniczyl w wojnie o Falklandy przeciw Argentynie. Co ciekawe zaliczyl zatomienie jednego statku transportowego wroga, oraz przetrwal trafienie pociskiem Exocet. Potem wycofany ze sluzby i w 1994 roku sprzedany Pakistanowi - obecnie wycofany ze sluzby. Co ciekawe we flocie UK byl fregata a w Pakistanie przemianowany na niszczyciel /.

Chodziło o typ okrętów a nie konkretny okręt...
ale odpowiedź jak najbardziej poprawna.

Ok, to może być relatywnie proste:
Podać nazwę niemieckiej jednostki (typu wojska) które w maju 1945 roku nie złożyło broni i oficjalnie się nie poddało. Do którego miesiąca, którego roku funkcjonowali (datę złożenia broni). Żeby być precyzyjnym - naturalnie nie chodzi o odziały sformowane z jeńców wojennych którzy w późniejszym okresie otrzymali amerykańską broń.
Podać nazwę niemieckiej jednostki (typu wojska) które w maju 1945 roku nie złożyło broni i oficjalnie się nie poddało. Do którego miesiąca, którego roku funkcjonowali (datę złożenia broni). Żeby być precyzyjnym - naturalnie nie chodzi o odziały sformowane z jeńców wojennych którzy w późniejszym okresie otrzymali amerykańską broń.

- PL_CMDR Blue R
Grupa meteorologiczna Haudegen, którzy poddali się dopiero 6 września 1945?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_CMDR Blue R
Czyli pewnie jakaś formacja Waffen-SS... Werwolf...
„Jungenbund der Freien Stadt Danzig” we wrześniu 1949 ?
„Jungenbund der Freien Stadt Danzig” we wrześniu 1949 ?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Nie - ja bym ich uznał za partyzantów co najwyżej, a nie prawdziwą jednostkę wojskową która faktycznie i oficjalnie funkcjonowała