Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

Morskie opowieści: Hunty PLSM huntują iNavy

Morskie i Odlotowe Opowieści z naszych gier

Moderatorzy: PL_CMDR Blue R, PL_Andrev

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Morskie opowieści: Hunty PLSM huntują iNavy

Post autor: PL_CMDR Blue R » 12 kwie 2020, 11:23

Zapowiadała się kolejna, "zwykła" bitwa.

Mapa.jpg

Pole walki zostało wyznaczone, siły przybyły... reszta mogłaby być historią... Ale tak nie było... Pod Polarnym Portem doszło do zaciętej walki.

Nadciągamy.jpg

Rozkazy były proste. Są trzy strefy, wróg może kontrolować jedną. Kontrolować pełne morze, a my wyspy i przejście do portu, aby mieć tu swobodę.. Mógł kontrolować port, ale my kontrolować morze oraz wyspy i uwięzić ich, albo zostać uwięziony na wyspach...

Mapka.jpg

Zadania zostały podzielone, a dywizjon PLSM miał zabezpieczyć wyjście z portu... Nasze czołowe HUNTy ruszyły do przodu.....

Ariergarda.jpg

Przygotowane na spotkanie wroga

Działa gotowe.jpg

Na wroga nie trzeba było długo czekać. Zbliżaliśmy się do wejścia do portu, gdy nasze kutry pilnujące przejścia dostały się pod ostrzał, a po chwili zza oblodzonych skał, wyłonił się pierwszy niszczyciel...

Pierwsze starcie.jpg

Czołowy niszczyciel wrogie eskadry znalazł się pod huraganowym ogniem....

Trafienia.jpg

Jednak już wówczas załoga dostrzegła charakterystyczne malowanie.... To była eskadra iNavy!

To iNavy.jpg

Mało kto lubił stawać naprzeciw nich, zwłaszcza, gdy działali w pełnym składzie... Jeszcze nikt z nas nie rozumiał grozy sytuacji, gdyż często wróg wystawiał pojedyncze okręty tej eskadry... Walka trwała dalej. Po zatopieniu pierwszego niszczyciela, przenieśliśmy ogień na drugi....

INavy-PLSM 0-1.jpg

Który nie pozostawał jednak dłużny... Krew lała się po obu stronach...

Finek w ogniu i pod ogniem.jpg

Wtedy ponieśliśmy pierwszą stratę w dywizjonie... Pocisk z 5 calowego działa wrogiego niszczyciela, trafił w skład amunicji idącego obok nas Hunta, urywając całą rufę...

INavy-PLSM 1-1.jpg

Po raz pierwszy sytuacja wyglądała bardzo groźnie...

Eskadra w kłopotach.jpg

I pomimo pewnych sukcesów....

INavy-PLSM 1-2.jpg

Czerwona Flota w ciężkiej walce zdobyła przewagę wśród wysp...

Bitwa o centrum.jpg

Jak i zablokowała wejście do portu. W tej chwili wieść o tym, że naprzeciw nas stoi eskadra iNavy (akurat ten blokujący port do niej nie należał, ale...) i że bitwa będzie ciężka... o ile nie przegrana...

Niszczyciel broniący podejścia do portu.jpg

Nie zamierzaliśmy jednak odpuszczać. Choć na razie w bitwie mieliśmy przewagę tylko na pełnym morzu, nasze główne siły ruszyły do ataku... I te siły miały przechylić szalę zwycięstwa na naszą stronę... I w tych siłach ruszyłem, wraz z Andrevem, przełamać obronę portu...

Główne siły atakują.jpg

Ayanami blokujący wejście do portu znalazł się pod naszym ciężkim ostrzałem. Choć odgryzał się jak mógł, działa PLSM okazały się celniejsze...

Rozbijanie blokady.jpg

I płonący okręt wroga zamienił się we wrak...

Koniec Ayanami.jpg

Ruszyliśmy do przodu, zająć ten strategicznie ważny punkt...

Uszkodzony Finek.jpg

Ayanami był tylko rozgrzewką. Eskadra iNavy wciąż czekała, aby zadać decydujący cios... W czasie, gdy my podchodziliśmy pod port, ich siły rozgramiały naszą eskadrę, która miała zająć wyspy.

iNavy wygrywa walkę o punkt B.jpg

W radio słyszeliśmy meldunki o zdecydowanej przewadze wroga, ale niewiele mogliśmy zrobić...

B utracone.jpg

Podczas gdy Andrev ruszył do przodu zabezpieczać wejście do portu*, kazałem otworzyć ogień w kierunku znajdujących się między wyspami sił wroga...

iNavy vs PLSM - runda 2.jpg
*I tak się zajął walką, że nie zajął punktu.

I choć mogłem ciut wspomóc nasze siły, jednak niewiele zmieniło to w sytuacji...

Choć Rufkę mu uszkodzę.jpg

W tym czasie Andrev zameldował o niszczycielach idących naprzeciw od strony portu. Ta część eskadry iNavy, która nie walczyła wśród wysp, ruszyła do kontrnatarcia..

iNavy kontratakuje.jpg

Wrogi okręt został zatopiony i już myśleliśmy, że uda się nam i kreśliliśmy dalsze plany.

INavy-PLSM 1-3.jpg

Podczas gdy niszczyciele miały blokować port, ja miałem uderzyć między wyspy od flanki na siły wroga, dominujące w tym obszarze. To była moja ostatnia łączność z Andrevem podczas tej bitwy...

Plan.jpg

Najpierw bombowce wroga (notabene siły bombowe iNavy)....

siły bombowe iNavy.jpg

... zatopiły sojuszniczy niszczyciel.

sojusznik tonie.jpg

Oraz trochę postraszły Andreva, popisując się przy okazji flarami... (chyba chcieli pokazać, że dla nich to nie wysiłek)

iNavy atakuje Andreva.jpg

Potem drugi z niszczycieli iNavy ostrzelał Andreva...

Drugi z iNavy.jpg

Posyłając go na dno...

Andrev tonie.jpg

Ja w tym czasie zajęty byłem oczyszczaniem podejścia do wysp...

Walka w zwarciu.jpg

Jak i "kukaniem" do wrogich kutrów i kanonierek...

Akuku.jpg

...z użyciem dział 4''.

Finek w swoim żywiole.jpg

Wtedy też otrzymałem meldunek od naszych sił, pobitych na wyspach, że "płynie z C7 na wasze tyły". Meldunek był dość zniekształcony i nie wiedziałem, co płynie, ale uznałem, że pewnie mały kuter przekradł się na tyły. Poprosiłem w radio Andreva o zajęcie się problemem, ale nikt nie odpowiadał...

Meldunek.jpg
Meldunek.jpg (26.52 KiB) Przejrzano 3220 razy

Przeklinając na radio i starając się wywołać Andreva, nakazałem całą wstecz i spoglądałem w stronę z której spodziewałem sie kutra, narzekając, że muszę robić wszystko sam...

Gdzie ten kuter....jpg

Po chwili wypłynął całkiem duży "kuter" iNavy... Podobno ten, którego ostrzałem wcześniej między wyspami...

Duży kuter.jpg

Możliwe, że nie spodziewał się, że będę cofać, tylko, że zniknę między wyspami... I rozczarował się. Moje czterocalówki wykonały kawał dobrej roboty...

INavy-PLSM 2-5.jpg

Wciąż nie mając meldunku od Andreva zaniepokoiłem się. Nakazałem wycelowanie dział w stronę z której spodziewałem się zobaczyć kolegę. Jak nie odpowiada, musiało mu się coś stać... I była to prawda. Od strony portu płynął niszczyciel... ale nie był to Andrev, a iNavy!

iNavy vs PLSM - 2-4 na razie.jpg

Otworzyliśmy ogień z bliska... Każdy nasz pocisk trafiał wrogi niszczyciel, mszcząc się za utratę towarzysza... Po chwili zamiast wrogiego niszczyciela, był już tylko wrak...

To nie Andrev!.jpg

Nie mogliśmy jednak oglądać tego pięknego widoku, gdyż iNavy przypuściło kolejny atak. Kuter torpedowy wyskoczył naprzeciw nas, strzelając z działek i wypuszczając torpedy...

Mały, ale zadziorny.jpg

Nasz okręt cofał, cała broń strzelała, ale śmierć zaglądała nam w oczy... Szczęśliwie najbardziej skrajne torpedy trafiły w ląd...

Pierwsza torpeda trafiła w ląd.jpg

Pozostały dwie... Jedna przeszła przed dziobem... druga szła protso na dziób... Potężna ilość materiału wybuchowego, która mogła rozerwać dziób okrętu... czas zwolnił. Słyszałem każdy odłamek, każdy huk...

INavy-PLSM 2-5... czy będzie 3-5.jpg

Kuter mijał nas, tocząc krwawą, bezpośrednią walkę, a ja zamierałem widząc ślad torowy torpedy...

Chwila prawdy.jpg

I kamien spadł z serca, gdy drugi ślad ukazał się po lewej burcie okrętu...

O milimetry.jpg

Dla wroga był to koniec. Niszczyciel sił niebieskich, który przybył nas wesprzeć, pomógł nam rozprawić sie z kutrem, który, po spudłowaniu torped, był przeważany liczebnie i zbrojnie przez nasze siły... Nieliczne siły czerwonych na wyspach zostały uwięzione, a my triumfowaliśmy.

Podsumowanie.jpg
Mały dopisek: [BLOC] Meade brał udział w bitwie w barwach oddziału iNavy

Dowództwo było bardzo zadowolone z akcji Huntów, oceniając je wysoko. Mój Hunt, oceniony przez dowództwo za akcję na ponad 1800 "gwiazdek", zatopił 6 okrętów wroga (w tym 4 niszczyciele), asystując przy zatopieniu kolejnego.
I tak bitwa, która w pewnej chwili zapowiadała się klęską, dzięki nadludzkim wysiłkom Niebieskich sił Royal Navy została wygrana.

Oświadczenie Finka
Lekka niechronologia służy tylko ubarwieniu opowieści :)
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: Morskie opowieści: Hunty PLSM huntują iNavy

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 12 kwie 2020, 14:25

:kawa :ok:
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_Qbik

Re: Morskie opowieści: Hunty PLSM huntują iNavy

Post autor: PL_Qbik » 13 kwie 2020, 14:30

Fajne.
A przy tym końcowym kawałku z atakiem torpedowym - aż wstrzymałem oddech.
:kawa :ok:
Kilo wody pod stopą!
Obrazek

ODPOWIEDZ