Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

Raport - Cagliari Morning Coffee - 2020-01-24

Raporty z rozegranych scenariuszy i kampanii.
Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Raport - Cagliari Morning Coffee - 2020-01-24

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 24 sty 2020, 21:53

Ponieważ Gryfas stwierdził, że nauczył się strzelać rakietami, zagraliśmy jeszcze raz scenariusz Raport - "Cagliari Morning Coffee" .

Płynąłem na Sauro z zamiarem by stać się aktywną boją :yes .

Dosyć szybko rozpocząłem przeszukiwanie obszaru aktywnym sonarem. Wykryłem 4 potencjalne cele. Pierwszy został sztucznie zaatakowany przez Lysa i Kilo poszło na dno.

Kontynuowałem przeczesywanie terenu, ale nie dałem rady wykryć Akuli. Za to śmigłowce wysłane przez Pepe oraz Lysa wykryły i dopadły Gryfasa.

i tak gra dosyć szybko została zakończona. Na sam koniec jakaś zabłąkana rakieta trafiła frachtowca.

dzięki za grę :piwko:
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Re: Raport - Cagliari Morning Coffee - 2020-01-24

Post autor: pepe » 24 sty 2020, 23:56

Gra bardzo ciekawa - tym razem wykorzystaliśmy dobry sonar aktywny Sauro i potwierdzenie a właściwie brak kontaktu radarowego na powierzchni.

Mnie przypadła ochrona południowej strefy gdzie akurat nie wylosowało przeciwników. Mimo to udało mi się znaleźć Akulę, którą chwile póxniej osaczyliśmy śmigłowcami.

Film z rozgrywki:

youtu.be/XJpx6ydSwDM
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 sty 2020, 15:29

Jak spojrzałem na powtórce - jeden z czterech aktywnych kontaktów to był delfin. Więc atak MIlasami mógł pójść na te cel.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Post autor: pepe » 25 sty 2020, 16:12

Dlatego nie jestem zwolennikiem strzelania bez potwierdzenia ale to była decyzja Lysandera.
Sam bym poczekał na start smigłowca - tym bardziej, że to była kwestia ledwie kilku minut.

Btw od kilku dni widzę na rosyjskim VK coraz to nowsze ankiety na temat fauny podwodnej. Sprawa o tyle zabawna, że to już chyba 3 ankieta dokładnie na ten sam temat - tak jakby celem było przeprowadzenie tylu głosowań aż wyniki będą satysfakcjonujące :rtfm

Rosjanie - znani z zamiłowania do fauny oceanicznej tak układają opcje wyboru:

===========================================================
Czy warto zwiększyć liczbę obiektów podwodnych, a jeśli tak, to o ile?

- 50%
- 100%
- 150%
- 200%
- 300%
- bez zmian

Jako modelową misję dają scenariusz 1 vs 1 z liczbą....

21 obiektów fauny oceanicznej :eek

Brakuje jednak możliwości wyboru zmniejszenia ilości fauny

Poniżej obrazek oryginalnej ankiety:

Obrazek

Wg mnie to istne szaleństwo. Zupełnie tak jakby nie zdawali sobie sprawy, że taki obiekt nie symbolizuje pojedynczej rybki, krewetki lub ssaka (poza wielorybami)
Uważam, że nawet delfin powinien być tak naprawdę traktowany jako grupa - dobrze widoczna na sonarach BB

Co zabawne - dają tym obiektom zazwyczaj bardzo dużą prędkość. Przykładowo w rosyjskich scenariuszach wieloryby średnio pływają 5-9 węzłów podczas gdy ich prędkość z naturze dochodzi do 4 węzłów.

Ponadto ich występowanie nie ma znaczenia dla okrętów podwodnych bo doświadczony gracz wie, że należy używać NB zamiast BB a rybki, krewetki i ssaki morskie nie generują dźwięków harmonicznych jak śruba okrętowa :D
Jedyne utrudnienie występuje przy użyciu sonarów aktywnych - czy to podkilowych, dziobowych czy z sonoboi. Jednak moim zdaniem gra nie oddaje do końca charakteru takich obiektów na monitorze bo powinny one mieć bardziej rozmazany charakter i być słabo widoczne.
Pod moimi namowami Crazy Ivan uniemożliwił/zredukował nakierowywanie się torped i ich eksplodowanie na ławicach itp. już kilka wersji wcześniej :balonik

Sam stosuję faunę w ilości 2-5 obiektów - często już poza obszarem działań bo są słyszalne z bardzo dużych odległości.
Po części po to by nie strzelać w każdy "wypingany" kontakt a po części po to by urozmaicić nieco akustycznie podwodne środowisko (te dźwięki są miłe dla ucha)
Obrazek

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 25 sty 2020, 16:57

Przynajmniej teoretycznie - bo tego nie sprawdzałem, można eliminować faunę, poprzez oznaczania na BB. Wtedy przynajmniej teoretycznie TMA powinien połączyć ze sobą kontakt z BB z kontaktem z Active.

Obrazek

Awatar użytkownika
pepe
Kontakt:

Post autor: pepe » 25 sty 2020, 19:57

TMA łączy z kontaktami wykrytymi przez active sonar ping - co dla mnie jest właściwie wadą tego rozwiązania. To dlatego, że wypingany kontakt (100% pewości) jest wchłaniany pod wcześniejszą solucję z TMA - często z dużą wadą.
Dlatego niekiedy na czas pingnięcia wyłączam autocrew TMA

Co więcej jesli taki kontakt zostanie połączony: przykładowo S15 do M03 to na ekranie sonaru aktywnego przy drugim pinku nadal się pokaże jako S15 mimo, że na mapie będzie widoczny jedynie M03
Obrazek

ODPOWIEDZ