Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R3 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Pod Lublinem

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R3 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Pod Lublinem

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 08 lut 2024, 7:26

Walczę z maszyną, by utrzymać poziom lotu. Staram się zorientować w sytuacji, gdzie przeciwnik, gdzie Flanek i ... gdzie lecę.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 08 lut 2024, 19:13

Ostatnie co Tomasz zobaczył, to kształt przypominający drzewo, który śmignął po prawej stronie maszyny... Nie usłyszał nawet huku uderzenia...

12 maja 1995
-Siódmego września dzień był słoneczny i spokojny, widać było tylko dym palenia się Zwolenia i Załaz po bombardowaniu. - powiedział reporterce 77-letni Stanisław Packa - W pewnym momencie usłyszeliśmy warkot samolotów myśliwskich i ostro atakujące strzały z broni maszynowej. Zauważyliśmy trzy samoloty nad lasem nadciągające nisko od strony Puław w ostrej walce. W pewnej chwili z jednego wybuchł dym, zaczął wirować i spadać. Przed samą ziemią przestał wirować i pilot próbował wylądować na polu, gdzie sialiśmy żyto, ale wbił się w nie jak pług i zaorał kilkanaście metrów ziemi. Przybiegło wiele osób, samolot się palił, a jego szczątki były rozrzucone kilkadziesiąt metrów dookoła. Nie można się było zbliżyć, bo były częste strzały amunicji. Postaliśmy około pół godziny, w międzyczasie dowiedzieliśmy się, że to jest Ślązak z Katowic, gdyż znaleziono jego dokumenty wyrzucone z płonącego samolotu. Następnego dnia wróciłem na miejsce upadku samolotu. Paliły się resztki samolotu, były wystrzały pocisków. Samolot wrak był rozrzucony dookoła. Pilota nie widziałem...
Krakowski III/2 Dywizjon Myśliwski, Łukasz Łyżwa 2012 pisze:7 września III/2 Dywizjon stracił trzech pilotów: poległych w walce powietrznej kpt. pil. Tadeusza Sędzielowskiego, ppor. pil. Tomasza Kazańskiego....
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 09 lut 2024, 5:38

No i koniec. :bye
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

ODPOWIEDZ