Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R3 - ppor. Feliks Piłsudski - Podcięte skrzydła

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

pingwin14-93

Re: R3 - ppor. Feliks Piłsudski - Podcięte skrzydła

Post autor: pingwin14-93 » 30 wrz 2025, 17:56

- Panie majorze. Chciał bym ale oboje wiemy jak bardzo leży nasza komunikacja. Jeśli moja drużyna odjedzie raczej nie będzie mi dane jest odnaleźć. A Niemcy się zbliżają, jeszcze kilka dni i to miejsce też będzie ewakuowane.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 30 wrz 2025, 21:54

Major spojrzał na Feliksa wzrokiem niezadowolonego belfra.
-I ci wasi koledzy was do tego przekonali, że wojna jest przegrana, tak? Nie dziwie się, że panika ogarnia żołnierzy, jak oficerowie pieprzą takie farmazony. To już rozumiem tą waszą eskapadę. Tego waszego dowódcę to trzeba by na dzień, czy dwa zamknąć za sianie dezinformacji i chaosu. Ciekawi mnie, czy w ogóle był w sztabie we Lwowie.... Jakby tu wpadł, zapytajcie go ode mnie, dobrze? Czy był, rozmawiał i wie, co się dzieje po okolicy. Dobrze?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 01 paź 2025, 23:47

- Przecież oni nie uciekają, a jadą po samoloty do Rumunii zgodnie z rozkazem. Czy wy uznaliście że są dezerterami? To raczej ja jestem tym negatywnym do przebiegu wojny a nie oni. Raczej jestem negatywny po tym co się wydarzyło przez ostatnie kilka dni i nadal nie tchórzę, tylko komentuję to co widzę.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 02 paź 2025, 9:00

Major spojrzał krzywo na Feliksa:
-I co widzicie? Wroga pod miastem. I krzyczeliście, że miasto zaraz upadnie? Jak dla was to nie tchórzostwo, tylko rzetelna ocena, to potrzebujecie jeszcze spotkania z innym lekarzem. Byliście w sztabie? Wiecie jaki siły stoją pod Lwowem po obu stronach? Właśnie! - dodał nie czekając na odpowiedź - Więc wymuszanie ewakuowania waszymi wydumanymi ocenami, to tchórzostwo.
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 03 paź 2025, 6:18

- Panie majorze. Minął troszkę ponad tydzień od rozpoczęcia wojny. A utraciliśmy co najmniej kilka województw. Chciałbym wierzyć w to że wygramy i wieżę, ale fakty mówią co innego. Do Rumuni mają dotrzeć nowe samoloty i mam nadzieję że coś zmienią. Bo złom na którym lataliśmy nie przystawał do lotnictwa szwabskiego. Wojna w powietrzu z nimi już została przegrana, mam nadzieję że na lądzie będzie lepiej. Ja nie tchórzę, chcę dalej z nimi walczyć. Liczę że jak najszybciej wsiądę do samolotu i będę miał z nimi kolejną rundę.

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 03 paź 2025, 12:10

-I dlatego próbujecie przekonać innych, ze należy uciekać z Lwowa? - powiedział major - Jak wszyscy uciekną z Lwowa, to gdzie będziecie walczyć tym samolotem? W obozie internowania? Jeszcze raz usłyszę o was, że należy uciekać, inaczej pogadamy. - to mówiąc otworzył drzwi na korytarz, spojrzał i powiedział do Feliksa - Oho, wasz dowódca... już z nim pogadam i zniknął za drzwiami, zza których Feliks usłyszał:
-Poruczniku, czy byliście wczoraj lub dziś w sztabie armii?
Odpowiedzi nie zrozumiał, a Jarek z łóżka obok powiedział:
-To chyba drugiego razu nie będzie.
PL_CMDR Blue R (Finek)

pingwin14-93

Post autor: pingwin14-93 » 03 paź 2025, 21:51

- Raczej nie - Feliks machnął ręką.

ODPOWIEDZ