Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R3 - pchor. Andrzej Baran - Pod Lublinem
Moderator: PL_CMDR Blue R
- PL_CMDR Blue R
Re: R3 - pchor. Andrzej Baran - Pod Lublinem
-Dwóch, panie poruczniku. Mam prawie pełny bak, dopiero co wystartowaliśmy - powiedział Janek - Amunicji też mam jeszcze większość. Tylko nie wiem, gdzie lecieć!
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- No to jak chcesz lecieć? - zirytował się Andrzej, po czym pobiegł do dowódcy zdac meldunek z gotowości samolotów do akcji.
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
- PL_CMDR Blue R
Andrzej był w połowie drogi, gdy zawołał go kapitan Wiórkiewicz, stojący przy szykujących się do startu maszynach ze 122-giej eskadry.
-Poruczniku! Ilu jest tych Niemców i gdzie byli?
-Poruczniku! Ilu jest tych Niemców i gdzie byli?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Dwóch Niemców, panie kapitanie. Za bardzo nie wiadomo gdzie, pilot też nie wie gdzie lecieć. Spróbuję ustalić coś więcej - odparł Andrzej, zły ze znowu musi lecieć do samolotu.
- PL_CMDR Blue R
Andrzej dopadł samolotu plutonowego Kremskiego, który zapytał:
-Mam za nimi lecieć? - wskazał na dwa samoloty, przy których przed chwilą go zaczepił kapitan Wiórkiewicz, które właśnie ruszały spod drzew na pole wzlotów.
-Mam za nimi lecieć? - wskazał na dwa samoloty, przy których przed chwilą go zaczepił kapitan Wiórkiewicz, które właśnie ruszały spod drzew na pole wzlotów.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Czekaj na rozkaz, gdzie widziałeś tych Niemców? Tak mniej więcej?
- PL_CMDR Blue R
-To było w okolicach Solca, poruczniku - powiedział plutonowy - Ale zanim ja tu doleciałem, to mogą teraz być nawet pod Radomiem.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Czekaj na rozkaz - powtórzył Andrzej i poleciał do dyżurującego aby zdać pełną relację i zapytać co z plutonwym Kremskim i jego - jak zapewnił plutonowy- gotową do boju maszyną.
- PL_CMDR Blue R
Kapitanowie Jasieniowski i Wiórkiewicz byli zgodni, nie ma po co wysyłac 1 maszyny, a nowy patrol ewentualnie podejmie walkę.
Kapitan polecił lekarzowi udać się do wojsk przed nimi i popytać, czy widzieli Ludwika, a kapitan Wiórkiewicz polecił Andrzejowi:
-Skoro poleciała para, a ty jesteś następny, udaj się do Białej 8 i czekaj w dyżurze. W przypadku kłopotów polecicie na pomoc, a jak będzie spokojnie, to za dwie godziny lecicie na patrol.
Kapitan polecił lekarzowi udać się do wojsk przed nimi i popytać, czy widzieli Ludwika, a kapitan Wiórkiewicz polecił Andrzejowi:
-Skoro poleciała para, a ty jesteś następny, udaj się do Białej 8 i czekaj w dyżurze. W przypadku kłopotów polecicie na pomoc, a jak będzie spokojnie, to za dwie godziny lecicie na patrol.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Andrzekj wrócił do Karskiego aby mu przekazać rozkaz, poprosił mechjaników o uzupełnienie samolotu i zaczął oczekiwanie w dyżurce na dalszy rozwój sytuacji.
- PL_CMDR Blue R
(Dyżurka = stołek przy samolocie?
)
======
Plutonowy nie był zadowolony z faktu, że nie miał lecieć, ale cóż mógł poradzić. Za to Andrzeja czekało teraz nudne oczekiwanie... Choć kto wie, czy zaraz nie będzie startował na pomoc kolegom ze 122-giej? Jednak czas mijał powoli, ale spokojnie. Niemcy gdzieś zniknęli i nic nie zapowiadało zmian.
6:56, Kraczewice
Andrzeja już zaczynało boleć siedzenie od ciągłego czekania i dwa razy sprawdzał wszystko w maszynie. Biała 8 była taka jak wtedy, gdy latał na niej z Bielska. Nawet wciąż miała naklejony przy mapniku wyrywek z gazety prezentujący "należące do najnowocześniejszych na świecie" polskie myśliwce PZL P.11c z gazety z ostatnich dni sierpnia.
I w całym tym oczekiwaniu przed startem, który miał nastąpić najpóźniej za 30 minut, najciekawszy był powrót Mercedesa, którym doktor pojechał szukać Ludwika. Plutnowy Kremski spojrzał na samochód zjeżdżający z drogi pod drzewa i zapytał:
-Myśli pan, że znaleźli porucznika?

======
Plutonowy nie był zadowolony z faktu, że nie miał lecieć, ale cóż mógł poradzić. Za to Andrzeja czekało teraz nudne oczekiwanie... Choć kto wie, czy zaraz nie będzie startował na pomoc kolegom ze 122-giej? Jednak czas mijał powoli, ale spokojnie. Niemcy gdzieś zniknęli i nic nie zapowiadało zmian.
6:56, Kraczewice
Andrzeja już zaczynało boleć siedzenie od ciągłego czekania i dwa razy sprawdzał wszystko w maszynie. Biała 8 była taka jak wtedy, gdy latał na niej z Bielska. Nawet wciąż miała naklejony przy mapniku wyrywek z gazety prezentujący "należące do najnowocześniejszych na świecie" polskie myśliwce PZL P.11c z gazety z ostatnich dni sierpnia.
I w całym tym oczekiwaniu przed startem, który miał nastąpić najpóźniej za 30 minut, najciekawszy był powrót Mercedesa, którym doktor pojechał szukać Ludwika. Plutnowy Kremski spojrzał na samochód zjeżdżający z drogi pod drzewa i zapytał:
-Myśli pan, że znaleźli porucznika?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Wątpię, ale chciałbym się mylić.
- PL_CMDR Blue R
Plutonowy ruszył w stronę samochodu, podczas gdy Andrzej pozostał przy samolocie. Po chwili spojrzał w stronę samochodu i ku pozytywnej niespodziance, zobaczył podporucznika Gwarczynskiego, który zamieniwszy dwa slowa z plutonowym żegnał się i kierował się ku stanowisku dowodzenia...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- Ale szczęściarz - mruknął Andrzej. Pomyślał że chętnie by się dowiedział co się stało, ale zaczekał przy samolocie.
Co się odwlecze to nie uciecze.
Co się odwlecze to nie uciecze.
- PL_CMDR Blue R
Ludwik jednak długi czas spędził najpierw w namiocie dowodzenia, a chwilę przed startem Andrzeja zmierzał z lekarzem do jego "ambulatorium". Spotkanie musiało poczekać, aż Andrzej skończy patrol.
8:22
Nad drogą Puławy-Radom
Wysokość 2700 metrów
Biała 8 przelatywała po raz kolejny nad drogą Puławy-Radom i Andrzej spojrzał w dół. Według wcześniejszych meldunków pod nimi była zmienia niczyja pomiędzy zajętym Zwoleniem, a Wisłą... Jednak poniżej panował dziwny spokój... Dalej na wschodzie na Wiśle stały mosty, a Niemcy nawet nie posuwali się w tą stronę... zupełnie jakby ich nie było...
8:22
Nad drogą Puławy-Radom
Wysokość 2700 metrów
Biała 8 przelatywała po raz kolejny nad drogą Puławy-Radom i Andrzej spojrzał w dół. Według wcześniejszych meldunków pod nimi była zmienia niczyja pomiędzy zajętym Zwoleniem, a Wisłą... Jednak poniżej panował dziwny spokój... Dalej na wschodzie na Wiśle stały mosty, a Niemcy nawet nie posuwali się w tą stronę... zupełnie jakby ich nie było...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)