Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R1 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - ostatnie dni pokoju

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 04 mar 2023, 16:53

Wchodzimy kierując się na wroga, najpierw wchodzimy na 3 km by mieć ewentualną przewagę wysokości.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 04 mar 2023, 17:05

"mieć przewagę wysokości"

Pomyślał Kocur, gdy zbliżali się do Grodźca Śląskiego. Wskazówka wysokościomierza wskazywała na 2,8km, a oto dostrzegł intruza, przelatującego nad zamkiem. Był jakieś 300 metrów wyżej od niego i wykonywał zwrot wprost na Aleksandrowice. To był Dornier, tak charakterystyczny... I na tle zachodzącego słońca widać było jak silniki maszyny pracują na pełnych obrotach. Kocur był zbyt nisko. Mógł podciągnąć maszynę, aby próbować oddać serię ostrzegawczą, ale było to równoznaczne z tym, ze najpóźniej w momencie, gdy zacznie strzelać, przeciągnie maszynę....
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 04 mar 2023, 18:50

:cenzura:
nadaję standardowe pozdrowienie do Niemca - czyli ma zwolnić i lądować natychmiast.

Nie próbuję podciągać maszyny, tylko robię zwrot by zacząć pościg, jak tylko się miniemy.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 04 mar 2023, 20:45

Albo nie był to ten jeden "znajomy", który odpowiedział, albo też to był on, tylko dostał reprymendę za ostatnie rozmowy. Dornier przeleciał ponad "jedenastkami", które wykonały zwrot. Intruz pędził przed siebie na złamanie karku, cały czas obniżając powoli lot. Gdy Tomasz wspiął się na 3 kilometry, położył maszynę w lot poziomy. Intruz lada chwila miał również zejść na tą wysokość... Leciał on wzdłuż drogi... Idealnie kursem, jaki Tomasz by wziął, jakby chciał polecieć do Aleksandrowic... Ale też idealnie kursem na centrum Bielska.
W radio odezwał się Bronek:
-Intruz minął 15-21 [Skoczów]. Wysokość 3 [000] metrów. Kieruje się na 20-21 [Bielsko].

30-08 Grot 1 2022.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 04 mar 2023, 21:28

Ścigam Intruza. Cały czas nadaję przez radio nakaz zwolnienia i dołączenia do mojej formacji.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 04 mar 2023, 23:48

Naprowadzanie Bronka przestało mieć sens. Gdy Bronek meldował, gdzie jest samolot, to lecący z dobrą minutę za nim Tomasz, zdążył już minąć to miejsce. Wyjątek stanowiły Aleksandrowice. Przeciwnik przeleciał nad lotniskiem, a gdy Bronek to meldował, właśnie Tomasz przelatywał nad bazą. A może właśnie dlatego meldunek był tak szybki, że Bronek nie czekał na telefon, tylko sam to podał.
Tomasz zmusił się wówczas, aby spojrzeć z góry na aeroklub, gdzie bazowali. Z tej wysokości nie widział nic podejrzanego... Oby tylko obiektyw kamery miał to samo zdanie.
Intruz doleciał do stacji w Bielsku i skręcił na południe. Tomasz próbował lecieć po cięciwie, jednak cały czas był za nim. Przy Żywcu było pytanie, czy poleci na Zwardoń, czy też może na wschód... Przeciwnik wybrał drogę na Zachód. Cały czas leciał nad torami, jakby to im robił zdjęcia... Tomasz dolatywał właśnie nad Węgierską Górkę, gdzie z dobrą minutę wcześniej był punkcik, gdy zauważył, że przeciwnik skierował się na południe.. Tory tutaj szły po łuku w kierunku na Rajczę, aby następnie wrócić pod Zwardoń... Jeżeli intruz leciał tą trasą, to była szansa, aby go dogonić.
-Intruz przeleciał nad 22-27 [Węgierska Górka]. Kieruje się na 21-29 [Milówka]. Wysokość 3 [kilometr] - odezwał się w radio Bronek

30-08 Grot 1 2030.jpg
30-08 2030.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 05 mar 2023, 19:59

Próbuję zatem tej opcji - lecę na przechwycenie - Zwardoń.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 05 mar 2023, 21:07

Tomasz dostrzegł tory do Zwardonia i uśmiechnął się. Po lewej stronie widział lecący nad torami Dornier.
-Tak, to była ta chwila.. - pomyślał.
Tory biegły po kształcie znaku "?", więc zaraz powinien skręcić na niego, a wtedy będzie blisko i....
I Niemiec ruszył na Zwardoń po cięciwie... Jakby widział Tomasza... Niemniej Tomasz wciąż się zbliżał do Heinkla... i brakowało może stu-dwustu metrów, aby był w zasięgu... Choć możliwe, że kule teraz byłyby w stanie dolecieć do nieprzyjacielskiej maszyny, to był dość daleko... i oddalał się... A i Bronek zamilkł...

30-08 Grot 1 2032.jpg
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 05 mar 2023, 21:38

Nurkuje by zwiększyć prędkość i zaatakować od dołu wroga. Cały czas nadaje komunikaty ostrzegawcze.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 05 mar 2023, 21:46

Tomasz obniżał lot... I gdyby ktoś patrzył na nich z góry, mógłby zapewne powiedzieć, ze lecieli z tą samą prędkością... Intruz leciał dalej, kierując się w kierunku Skalite. Tomasz nadał wiadomość po raz kolejny i nagle usłyszał odpowiedź, wypowiedzianą w czystym języku ojczystym:
-Weź się zamknij i strzelaj!
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 05 mar 2023, 21:48

:zastrzele: celuje jak się tylko da przed nos.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 05 mar 2023, 21:52

Ale nie dało się... Był cały czas za nim, trzymając tą samą odległość, a jednocześnie coraz niżej.... Właśnie zbliżali się do Skalite... Do granicy było coraz bliżej... tej samej, gdzie kilka dni temu Tomasz zestrzelił samolot nieprzyjaciela...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 06 mar 2023, 16:23

No nic odpuszczam. Dolatuje do granicy i standardowo krążę aż Intruz zniknie z pola widzenia.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 06 mar 2023, 16:39

Była 20:33, gdy Dornier śmignął nad przełęczą, Tomasz zmniejszył moc silnika. Nie było sensu marnować paliwa. Jedenastka zeszła z ryku na głośny pomruk.

30-08 Grot 1 2033.jpg

=========================================================================
[A standardowo nie było coś 15 minut? Bo on zniknie za dwie minuty]
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 06 mar 2023, 16:42

Dokładnie 10-15 minut i wracam.

Obrazek

ODPOWIEDZ