Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R2 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Z armią "Kraków"

Post autor: PL_CMDR Blue R » 16 kwie 2023, 16:55

Piotr zakręcił drugie koło i obserwowany przez większość osób w Zasadzce podszedł do lądowania, które tym razem przeprowadził prawidłowo. Gdy jego maszyna (czyli Grot 2) kołowała pod hangar, Tomasz polecił połączyć się ze sztabem w Krakowie. Operator zadzwonił do centrali, skąd przełączano go coraz dalej, aż dodzwonili się pod Kraków. Operator wysłuchał operatora i powiedział do Tomasza:
-Centrala w Krakowie nie odpowiada. Mamy czekać, aż odpowie?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 16 kwie 2023, 17:00

Tak - czekamy. Informuj mnie jak się połączysz.

Przeglądam dokumenty/rozkazy szukając informacji co należy robić na czas wojny.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 16 kwie 2023, 17:33

Tomasz podszedł do biura i otworzył sejf. Rozkazy operacyjne leżały na dnie. Tomasz przerzucał kartki... Koncentracja oddziałów... Punkt pierwszy, lotnictwo liniowe... Punkt drugi... jest.
2. Lotnictwo Myśliwskie
a) Główne zadanie lotnictwa myśliwskiego to zwalczanie rozpoznania npla przez stosowanie zasadzek na najbardziej prawdopodobnych kierunkach rozpoznania npla. Do tego zadania przeznaczona zostanie jedna eskadra myśliwska, która wystawi 3 zasadzki, a 2 samoloty. Przewidziane również rozmieszczenie zasadzek tuż za linią frontu dla zwalczania lotnictwa nieprzyjacielskiego współpracy i dozorowania.
b) Drugie zadanie to ubezpieczanie własnego lotnictwa działającego w strefie bojowej - przez "wymiatanie" nie częstotliwe, lecz prowadzone za to całością sił i uzgodnione w czasie z działalnością własnego lotnictwa współpracy.
c) Trzecie z kolei zadanie to osłona przez zasadzki lub patrole rejonów wyładowczych i ewent. końcówek domarszów.
d) Zadania ewentualne: rozpoznanie na ściśle określonych kierunkach i celach
e) Następnym zadaniem ewentualnym to w krytycznych momentach bezpośredni udział w walce ziemnej (zwalczanie sił żywych npla).
Następne strony to opis zadań lotnictwa towarzyszącego, balonów... Dalej w puncie 5 były przewidywane zadania na okres bitwy... Punkt a) dotyczył lotnictwa liniowego, a punkt b) ich:
b) Lotnictwo Myśliwskie
-O ile system "zasadzek" da pożądane rezultaty, będzie w dalszym ciągu stosowany specjalnie w pobliżu linii frontu - w przeciwnym wypadku będą prowadzone intensywniejsze akcje "wymiatania" i osłony dla ochrony pracy własnego lotnictwa współpracy.
-Zadania ewentualne to osłona domarszów odwodów do przeciwuderzeń i ewentualna interwencja na polu bitwy przeciw żywym siłom npla.
c) Lotnictwo towarzyszące i balony (...)
Tomasz przerzucał dalsze strony, szukając punktu, gdzie były konkretyzowane zadania. Znalazł go w ósmej kolejności i tym razem myśliwce były pod a):
a) Lotnictwo Myśliwskie
Wykonujące swoje zadania przez stosowanie "zasadzek" i "wymiatania". Zasadzki posiadają poza swoim zadaniem zasadniczym jeszcze kapitalne znaczenie dla ochrony własnych samolotów, tak liniowych, jak i towarzyszących.
Własne samoloty liniowe powracające z zadań winny bezwarunkowo powracać zawsze na swoje lotnisko albo przez jedną ze znanych zasadzek terenowych albo przez lotnisko lotnictwa myśliwskiego - w ten sposób będą miały pewność, że żaden samolot npla nie będzie je śledził bezkarnie.
W tym celu obowiązkiem dowódcy dywizjonu myśliwskiego jest dokładne i stałe informowanie dowódcy eskadry liniowej o m.p. swoich zasadzek. Również o ile zasadzki znajdują się w pobliżu frontu, ich mp.p musi być podane do wiadomości zainteresowanym dowódcom lotnictwa towarzyszącego - by w razie konieczności ścigane samoloty tow. mogły na zasadzki naprowadzać ścigające je samoloty npla.
O ile chodzi o "wymiatanie", będzie prowadzone na rozkaz Dowódcy Lotnictwa Armii przy stosowaniu o ile możliwości zawsze całości rozporządzalnych sił myśliwców.
Co się tyczy współpracy z siecią dozorowania, dowódca dyonu myśl. będzie bezpośrednio związany linią telefoniczną ze "zbornicą" - gdzie będzie posiadał swojego oficera łącznikowego. Ten sposób zapewni dowódcy dyonu myśl. posiadanie wszystkich koniecznych wiadomości o działalności lotnictwa npla.
I dalej był ten fragment o Krakowie:
W razie nalotów bombardujących w ilości ponad 5 samolotów npla, dyon myśliwski nie będzie reagował; w każdym razie reaguje zawsze na każde bombardowanie ośrodka "Kraków", w ten jednak sposób, że nie zwalcza bezpośrednio wyprawy bombowej, lecz "czatuje" w powietrzy poza obrębem Krakowa (promień 9km od środka miasta) i zwalcza dopiero samoloty rozproszone przez ogień przeciwlotniczy ośrodka "Kraków".
W razie pojawienia się pojedynczych samolotów npla nad ośrodkiem "Kraków", artyleria ośrodka będzie nieczynna, pozostawiając zwalczanie lotnictwu myśliwskiemu.
Dalej plan przechodził do innych zadań.
Ewentualna osłona wyładowań czy końcówek domarszów większych oddziałów ma być prowadzony przez trzymanie klucza w powietrzu. O ile czasokres osłony miał być długotrwały, należy używać do tego celu zasadzki ziemnej.
Zadanie ewentualne: rozpoznanie - będzie ściśle precyzowane i należy je zasadniczo wykonywać lotami koszącymi.
Wreszcie przewiduję osłanianie własnego lotniska liniowego przy powrocie z wypraw bombardierskich.
Wszędzie tam, gdzie chcemy walczyć , musimy być w lokalnej przewadze. Walkę zasadniczo prowadzić się będzie sposobem "partyzantki", która prowadzona wytrwale w sumie da dodatnie rezultaty.
Atakować przez zaskoczenie (pamiętać o chmurach, położeniu słońca, itd.), zdecydowanie podchodzić jak najbliżej i oddawać pewną serię strzałów - co naszemu dywizjonowi myśliwskiemu, najlepszemu dyonowi w Polsce - powinno w sumie dać i na polu walki pierwszeństwo.
Zbierać doświadczenie wojenne co do: wartości zasadzek i prowadzenia dokładnej ewidencji typów i właściwości samolotów nieprzyjacielskich, dla stworzenia własnych metod w przeprowadzaniu ataku.
b) Lotnictwo liniowe (...)
=============================================================================
Cytaty za Łukasz Łydżba: Krakowski III/2 Dywizjon Myśliwski, wydanie I, Poznań Sierpień 2012

====================================================================================

Do biura wszedł Bronek, trzymając w dłoni jakąś kartkę, którą czytał. Podniósł wzrok na Tomasza i powiedział:
-Jakby PKP miało opóźnienia, to bym odwołał ten tranzyt. Nasza cysterna stoi na bocznicy w kierunku Skoczowa. Trzeba przywieźć stamtąd jak najwięcej paliwa. Rozmawiałem z Andrzejem i Piotrem. Uszkodzili dwa bombowce, które zrzuciły bomby. Co najmniej jednego zestrzelili.
Leon zaczął naprawy od Grota 2. Będzie gotowy na 14:00. Potem biorą się za Białą 9, którą naprawią do wieczora. Co do Grota 1 i Białej 8 chcą je połatać, ale bez warsztatu pułkowego i większej liczby osób naprawy mogą zająć dwa dni.. W pułku sądzą, że jutro rano będą gotowe. No i radiostacja. Karol może w nim pogrzebać, ale w Krakowie to na pewno zrobią szybciej.

Lotnisko Bielsko - Aleksandrowice:

Grot 1 - PZL P.11c 4KM - naprawiany - maszyna kpt. pil. Tadeusza Sędzielowskiego - szacowany czas zakończenia napraw 1 IX 1939 (wieczór) (prawie skrzydło, ogon) oraz zestaw tlenowy: 2 IX 1939 (wieczór) /2 IX 1939 (ranek) w bazie lotniczej
Grot 2 - PZL P.11c 4KM - naprawiany - ppor. Tomasz Kazański - szacowany czas zakończenia napraw 1 IX 1939 przed popołudniem (stery)
Biała 8 (bez radia) - naprawiany - 122 EM Szacowany czas zakończenia napraw 3 IX 1939 (popołudnie)/2 IX 1939 w Bazie Lotniczej (popołudnie) (silnik, zestaw tlenowy, kadłub, ogon)
Biała 9 - naprawiany - 122 EM Szacowany czas zakończenia napraw 1 IX 1939, popołudnie (ogon, prawe skrzydło)
Radio - (5 uszk.) - szacowany czas zakończenia napraw noc z 4 IX 1939 (popołudnie) / 2 IX 1939 w bazie lotniczej (noc)
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 kwie 2023, 18:48

Echh, patrząc na to niewiele możemy teraz zdziałać . Niech mechanik naprawia samoloty, by na popołudnie lub wieczór mieć jeden klucz w gotowości (Grot 2 + Biała 9). Będziemy kontynuować zasadzkę, aż do czasu gdy otrzymamy nowe rozkazy.

Pełen alarm w całej bazie.

W międzyczasie próbuję się skontaktować z dowództwem.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 19 kwie 2023, 19:08

Wkrótce udało się połączyć ze sztabem armii Kraków. W głosie porucznika, który się zgłosił, dało się wyczuć, że w sztabie panuje wielki rwetes.
-Poruczniku- powiedział - Wy powinniście łączyć się z dywizjonem? Oni wydają wam rozkazy.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 kwie 2023, 11:00

No więc chciałby wiedzieć co mam dalej robić. Niemcy zaatakowali, w ramach zasadzki zestrzeliliśmy 3 wrogie bombowce plus + 1 prawdopodobnie oraz uszkodziliśmy 2 kolejne. Ale nasze aparaty także wymagają naprawy. 2 PZL będą gotowe dzisiaj popołudniu, lecz 2 kolejne wymagają naprawy w warsztacie pułkowym. Proszę o wytyczne.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 kwie 2023, 11:09

-Nie mogę wam pomóc. Zbombardowano Rakowice i nie mamy potwierdzenia stanu lotniska. Odnośnie gotowych do lotu, skontaktujcie się z kapitanem Medweckim, czy macie wracać do niego, czy zostać na Zasadzce. Czy nieprzyjaciel wie o waszej lokalizacji? - zapytał porucznik nagle jakby obudziwszy się i orientujący się o czym jest rozmowa - Potrzebujecie ewakuacji, czy tylko nowych rozkazów?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 kwie 2023, 11:43

Zakładam że wiedzą o naszej lokalizacji. W ostatnich dniach nieprzyjaciel kilka razy przeleciał nad naszym lotniskiem, aczkolwiek postaraliśmy się zamaskować zabudowania w ograniczony sposób. Na razie ewakuacji nie potrzebujemy, tylko rozkazów. W ramach zasadzki mieliśmy przeganiać samoloty zwiadowcze, a tutaj mamy do czynienia z wyprawami bombowymi wroga w głąb naszego terytorium. Mając na uwadze wytyczne przed wybuchem wojny, mieliśmy skonsolidować siły powietrzne by wspólnie atakować. Ale jak do tej pory nie mam żadnych konkretów, stąd mój telefon.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 kwie 2023, 12:44

-Ale za obronę odpowiada kapitan Medwecki. Musicie z nim się skontaktować odnośnie nowych rozkazów. Nie wiemy, czy was dalej potrzebuje na Zasadzce, czy z resztą jednostki. A co do uszkodzonych maszyn, dam wam znać, gdy tylko skontaktujemy się z Rakowicami. W razie pilnej ewakuacji, kierujcie uszkodzone maszyny do Dęblina.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 kwie 2023, 12:58

Zrozumiałem, dziękuję.

Próbuję dodzwonić się do Medweckiego.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 kwie 2023, 19:37

Medwecki... Medwecki - Tomasz przeglądał notatnik. Nie miał numeru do niego, a tylko do bazy w Rakowicach. Skoro sztab miał problem połączyć się z nimi, to co dopiero oni...
I wtedy Tomasz przypomniał sobie, że to dywizjon miał do nich dzwonić... Tylko oczywiście nie zostawiono numeru kontaktowego.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 kwie 2023, 11:49

:cenzura: gdzieś musi być ten numer. W końcu rozmawiałem z Medweckim, gdy tłumaczyłem się po zestrzeleniu Niemca. :?:

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 21 kwie 2023, 15:04

Nie miał numeru do niego, a tylko do bazy w Rakowicach
A dywizjon ponoć gdzieś się przeniósł i mieli do was zadzwonić, gdy się przeniosą.

=====================================================================
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 kwie 2023, 18:31

:bum

no nic. W takim razie próbuje mimo wszystko dodzwonić się do Rakowic.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 21 kwie 2023, 19:10

Dotarł do centrali, w której telefonistka nie wiedziała, czy uda się połączyć, ale spróbowała. Nikt po drugiej stronie jednak nie odbierał... Tomasz odłożył słuchawkę i rozluźnił spięte ręce i już miał drugi raz podnosić słuchawkę, gdy zadzwonił telefon. Tomasz podniósł słuchawkę i usłyszał wywołanie ich Zasadzki. Gdy potwierdził, że to właśnie ich Zasadzka, dzwoniący odezwał się:
-Bombowce zrzucają bomby na Węgierską Górkę! Trafili Waligórę. Potrzebujemy wsparcia!
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ