Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

UBoat: Akt I: Preludium

Opisy naszych rozgrywek.

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Andrev

UBoat: Akt I: Preludium

Post autor: PL_Andrev » 07 sty 2023, 14:32

13 października 1939
Docieramy do regionu operacyjnego.

15 października 1939, godz. 2:12
Wychwytujemy namiar na samotną śrubę na kursie NW. Przygotowanie do ataku.

15 października 1939, godz. 7:04
Celem okazuje się norweski frachtowiec. Dokonujemy kontroli ładunku. Kapitan jest wyjątkowo nieuprzejmy i arogancki, dodatkowo mówi tylko po angielsku. Według dokumentacji przewozi produkty medyczne do Bergen w Norwegii. Jako że kieruje się ku brzegom kraju neutralnego, nie decydujemy się na przeszukanie ładowni.

scapa_01.jpg

16 października 1929, godz. 3:45
Uzyskujemy namiar na średni konwój, 7-15 śrub, wyznaczamy kurs przechwycenia. Maszynownia cała naprzód.

16 października 1939, godz. 8:51
Konwój dokładnie przed nami. Silniki stop, cisza na okręcie, głębokość peryskopowa.

16 października 1939, godz. 9:12
W eskorcie niszczycieli wykrywamy dwa transportowce oraz zbiornikowiec ok. 9000 BRT. Wciąż pozostajemy niewykryci. Całkiem z tyłu płynie ciężki krążownik typu Kent, HMS Cornwall. Czekamy aż zbliży się aby torpedy miały dogodny kąt uderzenia i z odległości 600 metrów odpalamy 3 torpedy, uciekając od razu na głębię. Chwilę później słyszymy dwie eksplozje.

scapa_02.jpg

16 października 1939, godz. 10:26
Eskorta nie uzyskuje na nas kontaktu i odchodzi w kierunku konwoju. Wychodzimy na peryskopową. HMS Cornwall tonie z przegłębieniem na dziób. Oddajemy cios łaski i ciężki krążownik Jego Królewskiej Mości Jerzego VI idzie na dno Atlantyku.

16 października, godz. 10:41
Załoga nie zdążyła jeszcze odpocząć, a dostajemy informację o urządzeniu radarowym transportowanym do Anglii. Konwój znajduje się w odległości 170 km.

16 październik, godz. 17:14
Konwój wydaje się nie być eskortowany. Wykonujemy dwa ataki po dwie torpedy na idące w konwoju statki brytyjskie, jednym z nich jest zapewne Empire Griffin, drugim – zbiornikowiec. Empire Griffin tonie, jednak atak na zbiornikowiec jest nieskuteczny. Przeładowujemy torpedy, w momencie kiedy jest gotowa – odpalamy. Zbiornikowiec tonie po uderzeniu zaledwie jednej torpedy!

scapa_03.jpg

17 października, godz. 16:47
Uzyskujemy raport z innego uboota patrolującego Atlantyk na samotny szybki statek. Przechwytujemy cel, którym jest tankowiec War Hindoo. Statek idzie na dno, a my nie mając już torped wysyłamy prośbę o zaopatrzenie. Niestety nie ma w pobliżu okrętów zaopatrzeniowych i BdU nakazuje skierować się do bazy po nowy przydział.

19 października 15:11
Wychodząc z rejonu operacyjnego wykrywamy jeszcze szum śrub. Decydujemy się na atak artyleryjski na cel, którym okazuje się… inny uboot operujący w tym regionie.

scapa_04.jpg

22 października 1939
Okręt uroczyście wchodzi do portu Wilhelmshaven. Pochwały, oznaczenia, osobiste gratulacje od obu admirałów: Roedera i Doenitza. Wydaja prośbę, nie! zalecenie urlopu dla całej załogi i zameldowanie się po tym czasie w BdU.

10 listopada 1939
- Chciał mnie Pan widzieć admirale?
- Tak kapitanie, jesteśmy wciąż pod wrażeniem pańskiego brawurowego ataku na brytyjską grupę uderzeniową i zatopienie brytyjskiego krążownika. Dlatego chcielibyćmy panu zaproponować zadanie specjalne.
- Oczywiście. Ku chwalę ojczyzny. Co to za zadanie?
- Atak na Scapa Flow.
Czuję że oblewa mnie zimny pot… słyszę uderzenia krwi w głowie, przerażenie dusi mi gardło…
- Kapitanie?
- Atak na jedno z najważniejszych kotwicowisk Royal Navy?
- Właśnie tak. Cieszymy się że Pan się zgadza.
:||
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: Akt I: Preludium

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 12 sty 2023, 6:09

:kawa

pierwszy patrol i same sukcesy :wszystkook:
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

majamas

Re: Akt I: Preludium

Post autor: majamas » 24 lut 2023, 12:21

Wszystko dobrze ale podstawowy bład to brak w temacie nazwy gry. Zreszta w tresci tez jej nie zauwazylem wiec podwójna wpadka. Mogłoby to tak samo dobrze byc o wojnie na marsie. Żadne wyszukiwanie tego nie znajdzie.

ODPOWIEDZ