Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R2 - ppor. Bartosz "Kosa" Wiśniowski - Drôle de guerre

Walki polskich pilotów pod niebem Francji 1940

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R2 - ppor. Bartosz "Kosa" Wiśniowski - Drôle de guerre

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 15 kwie 2026, 17:53

Nic tylko mogę przeklinać na zaistniałą sytuację. Powinni najpierw strzelać a potem pytać. Niech się politycy dogadują, a nie my żołnierze :fury .
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R2 - ppor. Bartosz "Kosa" Wiśniowski - Drôle de guerre

Post autor: PL_CMDR Blue R » 15 kwie 2026, 22:06

Dołączyli do reszty i jeszcze przez 18 minut krążyli po okolicy, aż dowódca rozkazał:
-Wracamy.

Powrót odbył się bez problemów, a gdy byli na ziemi, porucznik Dubreui podszedł do Bartosza i zapytał:
-Zawsze walczycie tak na krawędzi możliwości maszyny? - po czym powiedział - Świetna robota z przepłoszeniem go, ale przyznam, że nawet nie będę sugerował pozostałym pilotom, aby brali z was przykład. Ten atak, a zwłaszcza wyjście z korkociągu wymagało sporych umiejętności. Chyba połowa naszej eskadry by się rozbiła po takim ataku.
Wówczas podszedł także kapitan Łaszkiewicz i widząc niezbyt optymistyczną minę porucznika, zapytał:
-Jakiś problem, panie poruczniku?
Z boku mogło to wyglądać zabawnie. Kapitan, zwracający się do przełożonego o niższym stopniu. Porucznik Debreui odpowiedział:
-Nie. Gratulowałem waszemu pilotowi umiejętności. Niejeden z moich chłopaków po takim manewrze by utracił samolot... o ile nie coś więcej.
Kapitan Łaszkiewicz tylko pokiwał głową i spojrzał na Bartosza, jakby to od niego oczekiwał odpowiedzi.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ