Rasy mam domyślnie na random i tym razem wylosowały się same jakieś magiczne (przynajmniej z nazw tak wnioskuję).

Nie znam tych ras jeszcze. Wybieram dla siebie gracza białego, Silver Mages. Wiem że w trybie north vs south będę grał po stronie północnej razem z graczami: zielony, jasnoniebieski, pomarańczowy. Reszta to sojusz południa i nasi wrogowie.
Nie ustawiałem w tej grze żadnych dodatkowych punktów do wzmacniania ras, łatwo z tym przesadzić i chyba lepiej jest grać bez nich.
mapa jest generowana losowo, ale z zaznaczeniem maksymalnej ilości miast (dla 8 graczy to najlepsza opcja), ilość wysp jako 1 abyśmy mieli więcej pola do działania zamiast morza, ilość rzek mala, gór i lasów duża.
Opcje mogę pokazać poniżej: mapa odkryta ale mgła wojny koniecznie, palenie miast tylko w momencie zdobycia, jednostki na wodzie troszkę słabsze, podgląd armii możliwy i w zamkach też, część ruin ukryta.

No to zaczynamy. Mapka się wygenerowała ładnie. Zaczynam po środku na północnym krańcu, po obu stronach mam dalej sojuszników a wrogowie daleko na południowym skraju. Blisko całkiem ładna grupa miast do zdobycia. I jak zawsze na początku zgłasza się pierwszy bohater do mojej armii.

Nazywam ją Trusanna, to jak widać czarodziejka, początkowo słaba ale potem będzie lepiej.
Moja stolica

Blisko miasta czekają na zdobycie, ale na początek dostałem słabe jednostki i bohatera co słabo walczy, mogę wszystko stracić nie zdobywając miasta. Czy warto podejmowac ryzyko?

Trzeba się przyjrzeć wszystkim jednostkom dostępnym dla mojej rasy.

Pora na analizę strategicznych zasobów granego świata. Site'y i ruiny. No i tu jest kiepawo, bo żadne z bliskich mi miast nie ma doddatkowego blessa ze świątyni czy innych takich. Za to mój sojusznik jeden trafil znakomicie, bo ma bonus do zdrowia jednostek w swojej stolicy i jeszcze port z dodatkowymi 2gp mu tam dali.
Ruin blisko też nie mam.

Znalazłem blisko miasto poziomu drugiego którego broni tylko jedna jednostka kawalerii, ale nie chcę ryzykować. Utrata tego małego wojska co mam zatrzymałaby mnie w miejscu na dobre kilka tur. Decyduję się puścić

A tu ile kupienie każdej z dostępnych produkcji kosztuje:

Mam chłopów którzy są zupełnie słabi ale mają bonus banding+3 co sugeruje że mogą być użyteczni w dużych stadach, od 4 jednostek w zwyż będą mieli 4 siły zamiast 1, a to już lepiej niż moja ciężka piechota. Chłopi produkują się jedną turę, podobnie jak piechota i łucznicy, ale chłopek widzi na 3 pola i w tym jest lepszy od niego tylko orzeł. Czyli chłopi na zwiadowców. I co najciekawsze ich produkcja do osadzenia w nowych zamkach kosztuje 1gp czyli prawie darmo

Wychodzi na to że chyba powinienem grać trochę tymi chłopami przynajmniej na początku. Mam rasę chłopskich magów

Poza tym mam jako rasa do dyspozycji produkcje ciężkiej kawalerii i rycerzy oraz balist którzy robią się 2 tury/oddział i najcięższe moje jednostki to Knight Lords oraz orły co się robią 3 tury.
Poza orłami to te moje armie są wolne, będzie trudno z manewrami szybkiego wsparcia lub przerzucenia armii w kluczowe punkty, jeszcze jako tako ciężka kawaleria biega, a reszta to ślamazary niestety. Do zdobywania miast ten bonus na balistach może być bardzo przydatny, tylko martwi mnie ich ilość życia na 1, byle stuknięcie od razu eliminuje jednostkę. W dostepnych armiach wrogów u żółtego (Summoners) dojrzałem dwie jednostki ze zdolnością Assasin więc jakbym miał z nim walczyć może się przydać bonus "warding" który mają u mnie jednostki Knight. Chyba będę głownie na nich stawiał jeśli tylko będzie mnie stać. Wykupienie ich w zamku kosztuje 450, to nie mało. Przydałoby się mieć gdzieś produkcję orłów, ale jak w stolicy mi takiej nie dali a kosztuje ona 750 to chyba na razie można zapomnieć. Ogólne wrażenie patrząc na bonusy moich jednostek rasowych nie powala zachwytami.
Zmieniam jeszcze domyślną kolejność w walka tak aby orły schowac bardziej do tyłu a knight lordów do przodu. Inne widoczne tu jednostki mogą mi przyjść z questów i ruin. Niestety dostępny dla tej rasy smok ma bonus do marale, czyli taki sam jak kilka innych jednostek dla mnie dostępnych, oceniam to jako wadę.