Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R3 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Pod Lublinem

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Re: R3 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Pod Lublinem

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 13 gru 2023, 15:17

Jedźcie po paliwo, a ja w tym czasie zorientuje się, czy rzeczywiście nie ma co ratować.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 13 gru 2023, 20:03

Oczekiwanie na przybycie straży pożarnej było wyjątkowo długie, gdyż lotnisko było od pierwszego września opuszczone i tylko porucznik Meissner oraz 4 mechaników trzymało nad nim pieczę, starając się uratować coś z maszyn. Teraz sytuacja była jeszcze gorsza, niż gdy przybyli. Większość maszyn była tylko zbiorem części, a pojedyncze maszyny wyglądały na takie, które da się jeszcze uratować, przy czym najbliższe myśliwca były dwie uszkodzone Avie... maszyny wycofane, gdy obecnie przestarzałe PLZ P.7a wchodziły do służby. Janusz Meissner podszedł do Tomasza i powiedział:
-I co znalazłeś w naszym Sezamie, "Kocur"? Jest coś na tym złomowisku, co jeszcze przyda się w locie? Spóźniłeś się kilka dni. Pierwszego było w czym wybierać, ale wszystkie myśliwce rozeszły się jak gorące bułeczki. Instruktorzy latają na trzech, czy czterech jedenastkach i sześciu siódemkach. Sformowali własną eskadrę i niczym kosynierzy pod Racławicami z tym co mieli ruszyli bić nieprzyjaciela.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 14 gru 2023, 8:11

Jest parę egzemplarzy, które wydają się być do naprawy - ale oceńcie to sami biorąc pod uwagę czas i dostępne środki. Z pewnością, z wraków trzeba wymontować części, które nam się najczęściej psują lub uszkadzają podczas walki i przewieść je na lotnisko.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 14 gru 2023, 11:40

Janusz wskazał na pole wraków i powiedział:
-Stoi przed wami otworem. Stół jest zastawiony, czeka na biesiadników. Możecie przyjechać i brać co jest wam potrzebne. Mieliśmy szczęście, że poza elewacją nie uszkodzili warsztatu, te dwa samoloty łącznikowe mogą się jeszcze przydać, a jutro z rana powinny być gotowe. Możemy się potem wziąć za któregoś z nich - wskazał na pole - I kto jest wybranką naszego pana młodego? Same młode wdówki!
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 14 gru 2023, 12:57

Wskazuje samolot w najlepszym stanie. Kończąc rozmowę - jutro z rana powinny te dwa pierwsze być gotowe, więc ktoś się po nie pojawi. Postaram się także załatwić jakiś ludzi by pobrali trochę części z tego ... magazynu.

Czekam na powrót transportu.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 14 gru 2023, 13:37

Janusz spojrzał na Tomasza:
-Potrzebujecie tych dwóch łącznikówek? Myślałem, że jakiś pluton łacznościowy lub rozpoznawczy będzie ich bardziej potrzebował... Potem weźmiemy się za te dwie Avie dla was, ale... nie uważasz, że w powietrzu będą jak kosy pod Racławicami?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 14 gru 2023, 13:56

Myślałem o tych PWS-Ach

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 14 gru 2023, 15:36

-PWS... Ah, No, Avie, tylko naszej produkcji. Chyba niczym się od Czeskich nie różnią, poza tym, że żaden czeski Niemiec ich nie sabotował. - powiedział Janusz i spojrzawszy na te dwie maszyny na polu powiedział - Naprawdę chcecie, aby je wam naprawić? Do nauki się nadadzą, ale do walki? Karasia tym nie dogonisz.. Czapla ci nawet może uciec... To naprawdę jak kosa pod Racławicami... Z braku laku dobry kit, ale... - spojrzał na Kocura i poważnie odpowiedział - Jak chcecie, dam im pierwszeństwo i mogą być gotowe, ale latanie nimi do walki to moim zdaniem samobójstwo.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 15 gru 2023, 8:19

:fury

jeżeli naprawisz PZLki wcześniej, to zabierz się za nie. Oczywiście że wolałbym pełnoprawne myśliwce. Więc to jest priorytet. Tylko mi powiedz kiedy będą jakiekolwiek gotowe. Albo jakie inne priorytety masz.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 15 gru 2023, 11:00

Przypomnę:
Teraz sytuacja była jeszcze gorsza, niż gdy przybyli. Większość maszyn była tylko zbiorem części, a pojedyncze maszyny wyglądały na takie, które da się jeszcze uratować, przy czym najbliższe myśliwca były dwie uszkodzone Avie... maszyny wycofane, gdy obecnie przestarzałe PLZ P.7a wchodziły do służby.
-Które PZLki? - Janusz spojrzał na pole i wskazał na wraki - Któreś z nich się nadają do naprawy? Myślałem, że przedwczoraj już wszystkie puławszczaki nadające się do naprawy wyciągnęliśmy. - "A "Święty" znalazł i tak jedną sprawną" przeszło przez myśl Tomasza. Janusz mówił dalej - Możecie wskazać, które to jeszcze do czegoś się nadają, to weźmiemy się do pracy.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 17 gru 2023, 13:16

Jeśli są to wskazuje, jak nie mam to kończę rozmowę i czekam na podwózkę do bazy.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 17 gru 2023, 14:36

[no właśnie nie ma. Naprawialne są Avie (alias PWS-A). I właśnie Janusz pyta, czy na pewno je chcecie, bo tym to nawet maszyny łącznikowe mogą uciec]
Teraz sytuacja była jeszcze gorsza, niż gdy przybyli. Większość maszyn była tylko zbiorem części, a pojedyncze maszyny wyglądały na takie, które da się jeszcze uratować, przy czym najbliższe myśliwca były dwie uszkodzone Avie... maszyny wycofane, gdy obecnie przestarzałe PLZ P.7a wchodziły do służby.
Naprawdę chcecie, aby je wam naprawić? Do nauki się nadadzą, ale do walki? Karasia tym nie dogonisz.. Czapla ci nawet może uciec... To naprawdę jak kosa pod Racławicami... Z braku laku dobry kit, ale... - spojrzał na Kocura i poważnie odpowiedział - Jak chcecie, dam im pierwszeństwo i mogą być gotowe, ale latanie nimi do walki to moim zdaniem samobójstwo.
[Czyli wskazujesz na Avie i czekasz na powrót?]
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 17 gru 2023, 17:46

tak wskazuję na Avie i czekam na transport

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 17 gru 2023, 19:40

Nie minęło wiele czasu, gdy przyjechał czarny mercedes, którym przyjechali pozostali oficerowie.
Jerzy Gleboski, oficer techniczny w 121 eskadrze zapytał Tomasza:
-I jak, "Kocur"? Coś się udało?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 18 gru 2023, 8:32

W zasadzie niewiele, przygotują dla nas dwie Avie. Jedyne co, to możliwe, że Skarbkowi udało się wystartować PZLem. (Opowiadam sytuację).
Poza tym można by tu wysłać naszych mechaników by pobrali trochę części z wraków.

Obrazek

ODPOWIEDZ