Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin
po informacji na Discordzie
Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum

Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu

Zapraszamy na serwer głosowy

DISCORD

R3 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Pod Lublinem

Walki polskich pilotów na początku II Wojny Światowej

Moderator: PL_CMDR Blue R

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Re: R3 - ppor. Tomasz "Kocur" Kazański - Pod Lublinem

Post autor: PL_CMDR Blue R » 18 gru 2023, 11:27

-Można pomyśleć - powiedział Jerzy, gdy ruszali, dołączając do kolumny ciężarówek - Jak nie będzie prac przy myśliwcach, to można będzie kogoś wysłać, ale przygotowanie maszyn do lotów ma wyższy priorytet.

Wrócili na lotnisko po 16:00, gdzie trwały gorączkowe prace. Kapitan Sędzielowski podszedł do Kocura i powiedział:
-Mamy nowe rozkazy. Przenosimy się na południe do Kraczewic.

Obrazek

-Jutro przyjedzie do nas pułkownik Sznuk. Czeka nas masa pracy. - wskazał na wioskę - Weź swoje rzeczy. Bierzesz na koła tych samych pilotów, co wcześniej. Tym razem nie czeka nas odyseja, to pójdzie sprawniej. Jutro będziemy nadrabiać zaległości przed wizytą pułkownika.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 18 gru 2023, 17:21

I znowu w transporcie. Echh. Jasne. Zbieram ekipę i ruszamy.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 18 gru 2023, 18:16

Gdy wyjeżdżali samoloty toczyły się już w kierunku pola startowego. Tomasz spoglądał na nie siedząc na stosie skrzyń i pakunków, gdy nagle jego uwagę przykuł inny odgłos. Klakson. Spojrzał w kierunku drogi i dostrzegł pędzący w ich kierunku Łazik, który klaksonem dawał znać kierowcy ciężarówki, aby uważał. Fiat z Tomaszem zjechał bliżej skraju dróżki, pozwalając minąć się jadącemu z naprzeciwka Łazikowi. To co rzuciło się Tomaszowi, to pasażer samochodu. Nosił mundur lotniczy i rangę z gwiazdą - majora albo podpułkownika. Tomasz nie miał pewności, ale chyba był to major Jan Biały, dowódca dywizjonu Karasi z Krakowa, który jako pierwszy opuścił Rakowice w sierpniu, oddelegowany z Karasiami do tworzącej się Brygady Bombowej...
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 19 gru 2023, 12:41

Brygada bombowa ? Może wspólne misje będziemy wkrótce mieli i odgryziemy się Niemcom ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 19 gru 2023, 13:20

23:05
Początek drogi był najgorszy, gdy tłum uchodźców zapychał drogę.. Z drugiej strony, gdy tłum zaczął się przerzedzać, zjechali z głównej drogi na boczne, którymi mieli dojechać do lotniska. I wtedy coś się stało z ich Fiatem. Silnik zawył i przestał pracować.
-To chyba pompa paliwowa - odpowiedział mechanik.
Awaria wiązała się ze zmianą samochodu, co z kolei wymagało pewnego przepakowania. W końcu wszystkie pojazdy jechały w pełni obciążone, ale wymiana kilku beczek paliwa na pilotów i bagaż przeszła sprawnie. Zostawili dwóch mechaników i żołnierza w ciężarówce z tyłu i ruszyli za resztą kolumny, która w międzyczasie zdołała ich wyprzedzić. I znów dotarli do nowego miejsca w środku nocy, tym razem jednak nie jako pierwsi, a praktycznie (nie licząc zostawionych mechaników) ostatni

Kapitan Sędzielowski czekał na nich przy lądowisku i powiedział na powitanie:
-Widzę, że zwykła zmiana lotniska bez przygód się obejść nie może?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 20 gru 2023, 8:13

Jak zwykle nic nie może pójść łatwo. Ale dotarliśmy na miejsce.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 20 gru 2023, 11:43

-"Święty" poprowadzi was do kwater. - powiedział kapitan - Wioska jest oddalona od głównych dróg i dużych miast, więc nie była narażona na bestialskie wyczyny hitlerowców, Kocur. Cisza i spokój. Niemniej jutro o 6 rano widzimy się tutaj. Pułkownik przyjeżdża i musimy ogarnąć cały bałagan, zanim przybędzie.
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 21 gru 2023, 19:50

Oczywiście, ogarniam się i kładę spać by rano być gotowy do służby.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 21 gru 2023, 20:56

6 września 1939, środa, Kraczewice
O poranku przyleciał Andrzej ostatnią maszyną i eskadra była w komplecie.
Maszyny 121 Eskadry Myśliwskiej:
Lądowisko Kraczewice
Grot 5 - PZL P.11c 4KM - Sprawny - ppor. Feliks Piłsudski
Grot 6 - PZL P.11c Sprawny - pchor. Skarbek
Grot 7 - PZL P.11c - (brak radia) naprawiany - maszyna współdzielona pchor. Baran, plut. Flanek - uszkodzenia: kadłub, ogon, układ tlenowy ; szacowane postępy napraw: 6 IX popołudnie 6 IX, ranek 7 IX,popołudnie 7 IX
Grot 8 - PZL P.11c - Sprawny maszyna współdzielona kpr. Zaniewski, kpr. Kremski
Grot 9 - PZL P.11c - Sprawny - maszyna współdzielona St. szer. Arabski, st. szer. Futro
Grot 10 - PZL P.11c 4KM - Sprawny - maszyna dowódcy
Grot (brak numeru) - PZL P.11c (brak radia) - naprawiany - uszkodzenia; lewe skrzydło, kadłub, silnik; postępny napraw: Silnik; 6 IX 14:00, skrzydło 6 IX wieczór, kadłyb 6 IX noc

Tyły
Grot 2 - PZL P.11c 4KM - naprawiany szacowany czas napraw do 7 IX w warsztacie, - ppor. Tomasz Kazański
Grot 3 - PZL P.11c - naprawiany - ppor. Ludwik Gwarczyński, szacowany czas napraw do 6 IX w warsztacie
Grot (brak numeru) - Avia BH-33 - naprawiany - stan nieznany - Dęblin
Grot (brak numeru) - Avia BH-33 - naprawiany - stan nieznany - Dęblin

Pierwszą wiadomością było odwołanie lotów do czasu przybycia pułkownika. Kapitan poprosił Tomasza, aby rozdzielił prace dla pozostałych związane z maskowaniem samolotów, samochodów i pola wzlotów, a także, aby wysłał Mercedesa po mechaników z zaznaczeniem, aby w drodze powrotnej dowiedzieli się o stan maszyn, które powinny być odbierane z tyłów.

Gdy Tomasz wrócił po rozdzieleniu zadań kapitan powiedział:
-Panowie. Musimy uporządkować sytuację, zanim przyjedzie pułkownik. Czyli musimy zamknąć etap Śląsko-Krakowski. O ile zestrzelenia z tego okresu mam zebrane, pozostaje kwestia osobistych osiągnięć personelu. Czyli odznaczenia. - kapitan wskazał na Kocura - Za sprawne zorganizowanie zasadzki i podjęcie skutecznych działań w pierwszych chwilach wojny ciebie Kocur przedstawiam do Krzyża Walecznych. Tak samo przedstawiam Żwirka za działania w Krakowie, w tym za doprowadzenie samolotu na lotnisko mimo znacznych ran, które poniósł... I tu kończy się to, co przygotowałem i zaczynają schody. Mamy dobre wyniki i trzeba tylko uzasadnić pułkownikowi i będziemy mieli to z głowy. Proponuję od propozycji, potem polecimy stopniami - wyciągnął kartkę i ołówek - Pamiętajcie, że mnie to może Walerian nagradzać, więc zaczynamy od was, pozostałych oficerów i szeregowych. Kocur, macie kogoś na oku, kogo nie powinniśmy zapomnieć wyróżnić?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 22 gru 2023, 18:18

Chorąży Baran oraz kapral Zaniewski - udane patrole zakończone zestrzeleniem 2 samolotów wroga
Chorąży Skarbek - za zestrzelenie 2 samolotów oraz uratowanie myśliwca

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 22 gru 2023, 18:33

-Jakiego myśliwca? - zapytał kapitan - To nie Żwirko was wtedy pod Krakowem ratował, a potem wy jego?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 22 gru 2023, 19:49

No tego co wczoraj uratował z Dęblina podczas nalotu - (chyba że coś pomyliłem lub źle zrozumiałem)

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 22 gru 2023, 19:50

-Ah, o tym mówicie! - powiedział kapitan - Ja o Krakowie myślałem. To prawda, co zameldował Święty, że wyskoczył z okopu i pobiegł prosto pod bomby?
PL_CMDR Blue R (Finek)

Awatar użytkownika
PL_Cmd_Jacek
Administrator

Post autor: PL_Cmd_Jacek » 22 gru 2023, 19:51

Zgadza się, zachował się jak ...., znaczy się bohatersko.

Obrazek

Awatar użytkownika
PL_CMDR Blue R

Post autor: PL_CMDR Blue R » 22 gru 2023, 19:57

-Sam nie wiem - powiedział kapitan - Czy nie byłoby lepiej poczekać na koniec nalotu? Urwałoby mu nogi i tyle byśmy z niego mieli... Choć prawdą jest, że samolot zdobył... Tu albo uziemienie, albo co najmniej Virtutti... Uważacie, że medal mu się należy, tak?
PL_CMDR Blue R (Finek)

ODPOWIEDZ