Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
Midway
Midway
youtu.be/S3AmjjvPT7w
Aż mi się zachciało wrócić do SH4.
Ale ostatnia scena (z wbiciem bomby centralnie we wschodzące słońce) wyjątkowo zabawna.
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Re: Midway
Czytając "Burzę nad Pacyfikiem" znalazłem taki cytat podawany przez Flisowskieego.
Jeden z pilotów porucznik Dickinson pisze:
"Wziąłem na cel wielki czerwony okrąg z białym obrzeżem - na dziobie. Po zwolnieniu bomby, zacząłem patrzeć przez celownik i ujrzałem jak bomba uderzyła tuż za miejscem , w które celowałem - za owym czerwonym dyskiem otoczonym białą wypustką."

Jeden z pilotów porucznik Dickinson pisze:
"Wziąłem na cel wielki czerwony okrąg z białym obrzeżem - na dziobie. Po zwolnieniu bomby, zacząłem patrzeć przez celownik i ujrzałem jak bomba uderzyła tuż za miejscem , w które celowałem - za owym czerwonym dyskiem otoczonym białą wypustką."

"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Btw ktos oglądał film?
Bo mam możliwość zobaczyć a nie bardzo wiem czy nie szkoda czasu. Trochę razi taniość CGI a i oceny słabe.
To chyba dobry film na czas po kilku głebszych ale może się mylę?
Bo mam możliwość zobaczyć a nie bardzo wiem czy nie szkoda czasu. Trochę razi taniość CGI a i oceny słabe.
To chyba dobry film na czas po kilku głebszych ale może się mylę?
Właściwe to chyba wszystkie najwartościowsze sceny są w tym linku powyżej.
...jak to zwykle ma miejsce w amerykańskich filmach tej klasy...

...jak to zwykle ma miejsce w amerykańskich filmach tej klasy...

Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Oglądałem i film jest bardzo encyklopedyczny. Chciałby wspomnieć o szczytnowskich wydarzeniach. Obejrzyj by wyrobić sobie zdanie. Sceny pokazujące okręty bardzo mi się podobają, za to niektóre sceny (jak palenie tytoniu na okręcie) albo brak walk myśliwców już gorzej.
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.

Ja oczywiscie obejrzalem, jak tylko pojawil sie w kinie. Tak jak Greyhound, U-571 czy Pearl Harbor. Fanatyk obejrzy wszystko, chociażby dla popastwienia sie nad niescislosciami.
Samo film to w zasadzie taka kompresja "Od Pearl Harbor, przez wyspy Gilberta, po Midway". Sama bitwa to koncowka filmu. Caly ten przedzial czasowy zostal tak upchany, ze film w zasadzie "przelecial" w 2 godziny. Ja sie nie bede skupial na niescislosciach, ale Morrison jest powielony do bolu. Niestety wspolczesni historycy, m.in.Parshal i Trully https://www.amazon.co.uk/Shattered-Swor ... 1574889249 , skrygowali od tego czasu sporo faktow jak przebieg bitwy mogl przebiegac w rzeczywstosci. W szczegolnosc obalili mi zapchanych pokladow japonskich lotniskowcow w momencie ataku.

Samo film to w zasadzie taka kompresja "Od Pearl Harbor, przez wyspy Gilberta, po Midway". Sama bitwa to koncowka filmu. Caly ten przedzial czasowy zostal tak upchany, ze film w zasadzie "przelecial" w 2 godziny. Ja sie nie bede skupial na niescislosciach, ale Morrison jest powielony do bolu. Niestety wspolczesni historycy, m.in.Parshal i Trully https://www.amazon.co.uk/Shattered-Swor ... 1574889249 , skrygowali od tego czasu sporo faktow jak przebieg bitwy mogl przebiegac w rzeczywstosci. W szczegolnosc obalili mi zapchanych pokladow japonskich lotniskowcow w momencie ataku.
- PL_CMDR Blue R
Ale w kinie wyglądają... kinowo 
Ale chyba podstawy, czyli masy bomb zaraz pod pokładem przy przezbrajaniu chyba nie obalili? Czy to też?

Ale chyba podstawy, czyli masy bomb zaraz pod pokładem przy przezbrajaniu chyba nie obalili? Czy to też?
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)