Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
Zagadka 2020
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Re: Zagadka 2020
Najpierw myślałem, że to zdjęcia z operacji Zitronella - tylko ten przeddrednot mi nie pasował.
W końcu znalazłem - na zdjęciu pancernik Schlesien , gdzieś w zatoce Kilońskiej, zimą 1939-40 roku - nadspodziewanie mocno skuło zatokę i działał jak lodołamacz ?
W końcu znalazłem - na zdjęciu pancernik Schlesien , gdzieś w zatoce Kilońskiej, zimą 1939-40 roku - nadspodziewanie mocno skuło zatokę i działał jak lodołamacz ?
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.
Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

Po co mam czas tracić na mówienie do ściany ? Ściana i tak zawsze swoje wie" (by Indios Bravos)

- PL_CMDR Blue R
Zgadza się.
Zima 1939-1940 na Bałtyku, która sparaliżowała treningi w Kriegsmarine (opóźniając wejście do akcji niektórych U-Bootów nawet o kilka miesięcy) i ciężkie okręty (min. widoczny Schlesien) musiały pracować jako lodołamacze, głównie dla U-Bootów, aby mogły wypłynąć na pozbawione lodu miejsca na rejsy szkoleniowe.
Zima 1939-1940 na Bałtyku, która sparaliżowała treningi w Kriegsmarine (opóźniając wejście do akcji niektórych U-Bootów nawet o kilka miesięcy) i ciężkie okręty (min. widoczny Schlesien) musiały pracować jako lodołamacze, głównie dla U-Bootów, aby mogły wypłynąć na pozbawione lodu miejsca na rejsy szkoleniowe.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Zaraz zaraz, a to nie jest ten sam model co schleswig Holstein?
Ten sam - przeddrednot (pancernik) typ Deutschland.
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
ok,
przez te lata może było, może nie
co to za okręt
przez te lata może było, może nie
co to za okręt
"Mówię tylko do tych, którzy chcą mnie słuchać. Ci, którzy nie chcą nie obchodzą mnie.

- PL_Cmd_Jacek
- Administrator
Zgadza się. Fajny ten model. WOW ?

Tak, dokladnie WoWs 
Pytanie moze byc ciut trudne, ale dam podpowiedzi w razie czego:
Podac najstarszy okret handlowy, nadal istniejacy + kompletny + unoszacy sie na wodzie, jednak juz nieplywajacy (najstarszym "aktywnym jest Star of India)

Pytanie moze byc ciut trudne, ale dam podpowiedzi w razie czego:
Podac najstarszy okret handlowy, nadal istniejacy + kompletny + unoszacy sie na wodzie, jednak juz nieplywajacy (najstarszym "aktywnym jest Star of India)

- PL_CMDR Blue R
Charles W. Morgan?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_CMDR Blue R
No to może być trudne, ale...
Kategoria okręty:
Na zdjęciu widzimy pewien okręt pod ostrzałem... z widocznym pewnym charakterystycznym elementem ... Okręt często był pod ostrzałem, a jednak przetrwał całą drugą wojnę światową, a nawet i dłużej...
Co to za jednostka?
Kategoria okręty:
Na zdjęciu widzimy pewien okręt pod ostrzałem... z widocznym pewnym charakterystycznym elementem ... Okręt często był pod ostrzałem, a jednak przetrwał całą drugą wojnę światową, a nawet i dłużej...
Co to za jednostka?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
- PL_CMDR Blue R
Można się kłócić, bo ostrzeliwany okręt nie jest pancernikiem, choć nim był. 
Potraktujmy to jako podpowiedź

Potraktujmy to jako podpowiedź
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Pancernik, okręt-cel i łamacz lodu:
SMS Hessen
a no i jeszcze w służbie sowieckiej jako "Tsel"
SMS Hessen
a no i jeszcze w służbie sowieckiej jako "Tsel"
Ostatnio zmieniony 07 lis 2020, 16:32 przez PL_Fox6, łącznie zmieniany 1 raz.