Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
Zagadka 2020
- PL_CMDR Blue R
Re: Zagadka 2020
Dokładnie.
Dwa zdjęcia z prób bombardowania okrętów białym fosforem. Oprócz tego obrzucano je też innymi bombami, aby pokazać skuteczność lotnictwa i pozwolić mu zostać osobnym działem wojsk, a testy zarządził Billy Mitchell, ojciec Amerykańskich Sił Powietrznych.
Dwa zdjęcia z prób bombardowania okrętów białym fosforem. Oprócz tego obrzucano je też innymi bombami, aby pokazać skuteczność lotnictwa i pozwolić mu zostać osobnym działem wojsk, a testy zarządził Billy Mitchell, ojciec Amerykańskich Sił Powietrznych.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Mam 2 zagadki. Obie o katastrofy, jednak by uproscic - bedzie po jednej (kolejna w nastepnej turze)
Chodzi tu o wydarzenie ktore nie mailo miejsca w trakcje Wojny Swiatowej w ktorym marynarka kraju X stracila 7 niszczycieli, a 2 zostaly uszkodzone. Biorac pod uwage rozmiar tego wydarzenia, moze obedzie sie bez podpowiedzi na razie.
Chodzi tu o wydarzenie ktore nie mailo miejsca w trakcje Wojny Swiatowej w ktorym marynarka kraju X stracila 7 niszczycieli, a 2 zostaly uszkodzone. Biorac pod uwage rozmiar tego wydarzenia, moze obedzie sie bez podpowiedzi na razie.

- PL_CMDR Blue R
To ja odpuszczę, a podpowiem, że to znany typ niszczycieli i okres międzywojenny...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Katastrofa przy przylądku Honda, w wykonaniu floty USA.

Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
Ponieważ jestem ciekawy tej drugiej katastrofy co masz w zanadrzu to ode mnie coś prostego:
Wymienić nazwę jednego (dowolnego) z okrętów pod banderą USA przechwycony przez wrogą im flotę.
(Kutry się nie liczą).
Wymienić nazwę jednego (dowolnego) z okrętów pod banderą USA przechwycony przez wrogą im flotę.
(Kutry się nie liczą).
USS Stewart - niszczyciel klasy Clemson przejęty przez Japonię jako Patrol Boat No. 102

To teraz pytanie z serii podchwytliwych.
Armię jakiego kraju przedstawiono na zdjęciach?
Armię jakiego kraju przedstawiono na zdjęciach?
Tego nie wiedziałem... ale chodzi o okręt w pełni sprawny technicznie.
Podpowiedź: załoga stawiła (albo próbowała stawiać) czynny opór.
- PL_CMDR Blue R
Chodzi o okręt wywiadowczy USS Pueblo (AGER-2)?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Tak.
Odpowiedź Foxa nie liczy się bo:
USS "Stewart" przeleżał wprawdzie prawie rok pod wodą, ale w lutym 1943 został przez Japończyków wydobyty, odremontowany, przezbrojony i wcielony 15 czerwca 1943 do japońskiej marynarki
Ale... to niezła ciekawostka Fox!
Dzięki!
Odpowiedź Foxa nie liczy się bo:
USS "Stewart" przeleżał wprawdzie prawie rok pod wodą, ale w lutym 1943 został przez Japończyków wydobyty, odremontowany, przezbrojony i wcielony 15 czerwca 1943 do japońskiej marynarki
Ale... to niezła ciekawostka Fox!
Dzięki!

- PL_CMDR Blue R
Temat na 1 zagadkę byłby to fajny z tym Stewardem...
Przygody wojenne:
Na zdjęciu widzimy pewien królewski niszczyciel. Podczas drugiej wojny światowej, brał udział w ewakuacji pewnej twierdzy, podczas której został zbombardowany, ostrzelany z karabinów maszynowych z samolotów oraz ostrzelany przez artylerię nadbrzeżną. Udało mu się wydostać, mimo dużych strat i prawie dopłynął do bazy, gdy wskutek przecieku, brakło paliwa... Z czego, aby ratować paliwo, załoga pracowała z wiadrami w uszkodzonym zbiorniku z którego nie dało się pobierać paliwa, ze względu na uszkodzenie rurociągów....
Co to za jednostka i kiedy odbyła ten pamiętny rejs?
Przygody wojenne:
Na zdjęciu widzimy pewien królewski niszczyciel. Podczas drugiej wojny światowej, brał udział w ewakuacji pewnej twierdzy, podczas której został zbombardowany, ostrzelany z karabinów maszynowych z samolotów oraz ostrzelany przez artylerię nadbrzeżną. Udało mu się wydostać, mimo dużych strat i prawie dopłynął do bazy, gdy wskutek przecieku, brakło paliwa... Z czego, aby ratować paliwo, załoga pracowała z wiadrami w uszkodzonym zbiorniku z którego nie dało się pobierać paliwa, ze względu na uszkodzenie rurociągów....
Co to za jednostka i kiedy odbyła ten pamiętny rejs?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
Coz, na okrecie jest symbol Imperialnej Rosyjskiej Floty. Dziwne... Chodzi zapewne o oblezenie Sewastopolu (bo o co innego)
Ale znalazlem ze to jest rumunski okret Regele Ferdinand (niszczyciel)
Ale znalazlem ze to jest rumunski okret Regele Ferdinand (niszczyciel)