Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
Zagadka 2020
Re: Zagadka 2020
Tak, krążownik Libia.
Mogę przejąć?
Mogę przejąć?
Spokojnie daj innym szansę.
Zresztą to nudne odpowiadać na kolejne zagadki tylko jednej osoby.
Do tego samolotu należy jeden z rekordów lotniczych.
O jaki rekord chodzi?
Znam wszystkie możliwe pytania i wszystkie odpowiedzi.
I jeśli mimo to je zadaję, to dlatego, że jest to - niestety - mój obowiązek.
Prędkość szybsza od prędkości dźwięku
Rekord prędkości należy do SR-71*, ok 3530 km/h - i pomyśleć że praojciec wszystkich samolotów, Wright Flyer, osiągnął niecałe 11 km/h.
* nie licząc rakiet i pochodnych, gdzie rekord należy obecnie do sondy słonecznej Parker, poruszającą się po ciasnej orbicie słonecznej z prędkością 392 tys km/h.
tj. ok 2800 razy wolniej od światła ("zaledwie" 0.00036 c).
xxxPL_Andrev pisze: ↑09 gru 2020, 17:58
Rekord prędkości należy do SR-71*, ok 3530 km/h - i pomyśleć że praojciec wszystkich samolotów, Wright Flyer, osiągnął niecałe 11 km/h.
* nie licząc rakiet i pochodnych, gdzie rekord należy obecnie do sondy słonecznej Parker, poruszającą się po ciasnej orbicie słonecznej z prędkością 392 tys km/h.
tj. ok 2800 razy wolniej od światła ("zaledwie" 0.00036 c).
Cały Andrev. Kawał twardej wiedzy - w pigułce.

Kilo wody pod stopą!

Z tego co pamietam Mig-25 (na zdjeciu)/31 dierzy rekordy wznoszenia i maksymalnego pulapu.
Witaj Tesu - miło Cię znów na forum widzieć.
Prawidłowa odpowiedź, nawet Cię indyjskie oznaczenia nie zwiodły.

Witam,
Ja prowniez pozdrawiam. U mnie wszystko ok tylko ostatnio mam mniej czasu na aktywne uczestniczenie w zyciu forum. Mimo to zawsze staram sie rzucic okiem co jest grane u PS.
Wracajac do zagadek. Pytanie bedzie troszke innego rodzaju niz zwykle.
Ponizej znajdziecie kadry z killku filmow. I pytanie: Podajcie imie i nazwisko pewnego, znanego aktora,ktory wystepowal we wszystkich tych filmach? Jako bonus padajcie prosze tez tytuly.
Pozdr.
tesu
Ja prowniez pozdrawiam. U mnie wszystko ok tylko ostatnio mam mniej czasu na aktywne uczestniczenie w zyciu forum. Mimo to zawsze staram sie rzucic okiem co jest grane u PS.

Wracajac do zagadek. Pytanie bedzie troszke innego rodzaju niz zwykle.
Ponizej znajdziecie kadry z killku filmow. I pytanie: Podajcie imie i nazwisko pewnego, znanego aktora,ktory wystepowal we wszystkich tych filmach? Jako bonus padajcie prosze tez tytuly.
Pozdr.
tesu
Ed Harris, jeden z film}ów to wróg u bram, a drugi to morderstwo w Orient express
1. O jeden most za daleko
2. Twierdza
3. nie wiem
4. Polowanie na Czerwony Październik
5. Któryś James Bond? - Nigdy Nie Mów Nigdy
6. Morderstwo w Orient Expres
Oczywiście aktor to Sean Connery.
Oceń tesu czy moja odpowiedź jest wystarczająca
2. Twierdza
3. nie wiem
4. Polowanie na Czerwony Październik
5. Któryś James Bond? - Nigdy Nie Mów Nigdy
6. Morderstwo w Orient Expres
Oczywiście aktor to Sean Connery.
Oceń tesu czy moja odpowiedź jest wystarczająca

Chłodny poranek towarzyszu komandorze...

... chłodny...
...
...
... i surowy.

... chłodny...
...
...
... i surowy.
Tak jest towarzyszu Andrew. Niestety, nasz wielki brat, towazysz Marko Ramius, odszedł w tym roku na wieczną wachtę. Ku chwale wielkiemu człowiekowi! Ku chwale ojczyzny!
Tak na poważnie. Jeden z moich ulubionych aktorów. Stworzył tyle niezapomnianych kreacji, że te 6 kadrów reprezentuje tylko niewielki wycinek z jego repertuaru.
Fox oczywiście prawidłową odpowiedź. 5+
. Filmy to był bonus, a brakująca nazwa filmu to: The Hill (Wzgórze - po polsku?). Gratulacje, zadajesz następna zagadkę.
Ps. Aż musiałem sprawdzić czy Ed Harris grał w "Morderstwie". Niestety za młody jeszcze był.
Tak na poważnie. Jeden z moich ulubionych aktorów. Stworzył tyle niezapomnianych kreacji, że te 6 kadrów reprezentuje tylko niewielki wycinek z jego repertuaru.
Fox oczywiście prawidłową odpowiedź. 5+
Ps. Aż musiałem sprawdzić czy Ed Harris grał w "Morderstwie". Niestety za młody jeszcze był.

Dobrze że nie dałeś innego filmu do zestawu bo to już by było zbyt proste...
Moja ulubiona scena - bawi mnie do dzisiaj.

Moja ulubiona scena - bawi mnie do dzisiaj.

Nie oddam 
Cóż - to ja mam taką zagadę - w pierwszej połowie 50 Brytyjczycy dokonali nie lada wyczynu - ich samolot startującty z terytorium Niemiec wykonał lot zwiadowczy nad związakiem Radzieckim - fotografując takie miasta jak: Kijów, Charków, Stalingrad --> lot odbył się na imponującym pułapie i rosyjskie myśliwce nie były w stanie przechwycić samolotu. Proszę podać typ samolotu oraz główny cel misji (sfotografowanie jakiego obiektu,miesjca było celem numer 1) ?

Cóż - to ja mam taką zagadę - w pierwszej połowie 50 Brytyjczycy dokonali nie lada wyczynu - ich samolot startującty z terytorium Niemiec wykonał lot zwiadowczy nad związakiem Radzieckim - fotografując takie miasta jak: Kijów, Charków, Stalingrad --> lot odbył się na imponującym pułapie i rosyjskie myśliwce nie były w stanie przechwycić samolotu. Proszę podać typ samolotu oraz główny cel misji (sfotografowanie jakiego obiektu,miesjca było celem numer 1) ?