Aktywację użytkowników dokonuje tylko Admin po informacji na Discordzie Uwaga !!! Google / Gmail blokuje korespondencję z forum Archiwum forum PolishSeamen - tylko do odczytu Zapraszamy na serwer głosowy DISCORD |
R2 - ppor. Feliks Piłsudski - Z armią "Kraków"
Moderator: PL_CMDR Blue R
-
Re: R2 - ppor. Feliks Piłsudski - Z armią "Kraków"
- Oj tak i my mamy strzelaniny aż nad to - Feliks powiedział to po czym zapatrzył się na wrak przez kilka sekund. Po chwili dodał - jak sobie radzicie?
- PL_CMDR Blue R
-Na tyle na ile można. Niemcy prą do przodu na Cieszyn, w górach w każdej przełęczy ich pełno. - odpowiedział porucznik - Pod Nowy Targ też się przebijają. Zaolzie i Zakopane są obecnie utracone. Chyba na Armię Kraków spadło główne uderzenie.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
- Oby wszędzie tak to nie wyglądało.
- PL_CMDR Blue R
14:57
Po rozładowaniu samolotu Feliks wystartował, kierując się ku Balicom. Gdy minął Wisłę i rozglądał się po niebie dostrzegł wysoko w górze formację samolotów, kierującą się w stronę Krakowa. Było to około 30 maszyn. I nic nie wskazywało, żeby byli to Polacy... A on nie miał ani radia, ani karabinów...
Po rozładowaniu samolotu Feliks wystartował, kierując się ku Balicom. Gdy minął Wisłę i rozglądał się po niebie dostrzegł wysoko w górze formację samolotów, kierującą się w stronę Krakowa. Było to około 30 maszyn. I nic nie wskazywało, żeby byli to Polacy... A on nie miał ani radia, ani karabinów...
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
Feliks uznał ze dobrym pomysłem będzie odbić ku północy nim ci go dostrzegą i zwiększyć prędkość.
- PL_CMDR Blue R
Feliks oddalał się od samolotów, obserwując, czy ktoś nie odrywa się od nich, ale nic takiego nie działo się. Formacja leciała dalej razem w kierunku Krakowa.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
Po niedługim czasie skręcił w stronę lotniska, lecz planował lądować po za zasięgiem wzroku bombowców.
- PL_CMDR Blue R
Gdy zbliżał się do lotniska, nie miał już kontaktu z bombowcami. Z lądowaniem Feliks musiał chwilę zaczekać, gdyż właśnie startowały samoloty 122 eskadry, kierując się w stronę Krakowa. Feliks zatrzymał maszynę pod drzewami i już gdy wysiadał spostrzegł, że musiało wystartować także kilka maszyn z ich eskadry, gdyż zostało tylko kilka naprawianych maszyn.
Mechanicy pomogli wysiąść Feliksowi i zabrali się za uzupełnianie paliwa, a tymczasem do Feliksa podszedł kapitan Sędzielowski i podporucznik Skibiński ze 122 EM. (który powinien być na Zasadzce). Kapitan odezwał się do Feliksa:
-Były problemy podczas zadania?
Mechanicy pomogli wysiąść Feliksowi i zabrali się za uzupełnianie paliwa, a tymczasem do Feliksa podszedł kapitan Sędzielowski i podporucznik Skibiński ze 122 EM. (który powinien być na Zasadzce). Kapitan odezwał się do Feliksa:
-Były problemy podczas zadania?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
- Już w trakcie powrotu zobaczyłem około 30 bombowców kierujących się na Kraków lecz nie zaatakowały mnie. Leciałem też dosyć nisko więc mogły mnie nie wykryć. Zasadzka do nas wraca? - Felix spojrzał na Skibińskiego.
- PL_CMDR Blue R
-Tak, spotkamy się na nowym lotnisku - powiedział Skibiński - Jak tylko przygotują "wudziaka", to lecę d....
Tomasz mu jednak przerwał:
-Feliks, czy widzieliście eskortę bombowców?
Tomasz mu jednak przerwał:
-Feliks, czy widzieliście eskortę bombowców?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
- Raczej były tam tylko bombowce. Lecz byli ponad 2 kilometry od mnie, więc peny nie jestem.
- PL_CMDR Blue R
Tomasz przytaknął i powiedział:
-A więc nic o czym nie wiemy. A co u obserwatorów? Dobrze sobie radzą?
-A więc nic o czym nie wiemy. A co u obserwatorów? Dobrze sobie radzą?
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
- Jakoś sobie radzą, ale mówią ze już straciliśmy Zaolzie i Zakopanem, a Niemcy podchodzą pod Nowy Targ.
- PL_CMDR Blue R
Tadeusz powiedział:
-Zaolzie mnie nie dziwi. Forty były tam zwrócone w naszą stronę. To teraz na Olzie ich zatrzymają, za Nowym Targiem są góry. Feliks, macie nowe zadanie. Weźmiecie z Wacławem, Marianem [Grota] Trójkę, Piątkę i Dziesiątkę i zabierzecie do Rakowic na naprawy. Zaczekacie tam potem na Ludwika, który pojedzie obejrzeć nowe lądowiska i przywiezie was tutaj.
-Zaolzie mnie nie dziwi. Forty były tam zwrócone w naszą stronę. To teraz na Olzie ich zatrzymają, za Nowym Targiem są góry. Feliks, macie nowe zadanie. Weźmiecie z Wacławem, Marianem [Grota] Trójkę, Piątkę i Dziesiątkę i zabierzecie do Rakowic na naprawy. Zaczekacie tam potem na Ludwika, który pojedzie obejrzeć nowe lądowiska i przywiezie was tutaj.
PL_CMDR Blue R (Finek)
PL_CMDR Blue R (Finek)
-
- Oczywiście, już biorę się za przygotowania.