Po
SimRail - 10 000 000 metrów Pójdziesz Kolego Piechotą...
SimRail - 13 500 000 metrów Pójdziesz Kolego Piechotą z Manewrami
Teraz:
SimRail - 20 000 000 metrów Pójdziesz Kolego Piechotą z Nowościami
Po dłuższej przerwie (i zrobieniu Starszego Dyżurnego Ruchu) wróciłem do gry.
Mam już 18 621 450 metrów pokonane.. Co by tu zrobić?
O! Są osiągnięcia w nadłuższe trasy. Mam kilka? A może je połączyć?
1) Warszawa-Katowice 27.10.2025
ECE Zdenek z Gdyni do Bohumina
Choć tablica mówi tylko o Chałupkach
Ciemną nocą opuszczam Warszawę...
Grodzisk wita mnie S1
I do Opoczna nie było o czym opowiadać...
Ale Olszamowice witają mnie korkiem. 3 towarowe stoją, a HISZPAN puszcza pośpieszne przodem
Jako drugi przejeżdżam...
I ja po hiszpańsku... troszeczkę

Ale tylko 4 minuty opóźnienia
Pokonuję resztę CMKi
Z dumą mijam moją stację
I nadrobiwszy stratę w Sosnowcu
Dojechałem do Katowic
Pierwsze osiągnięcie nadrobione!

- 13 - Koniec.jpg (10.98 KiB) Przejrzano 48 razy
No to 2) Sędziszów-Katowice 29.10.2025
Złapałem osobowy o 18:00 i z opóźnieniem przez krzyżowanie z towarowym ruszam
W Tunelu zaczyna się problem. Kozłów nie zatrzymał towarowego i tory na Charsznicę są zajęte
I już są kłopoty. Dyżurny wpierw błędnie chce mnie wysłać na Kraków... Już wtedy coś mnie świtało
Dostaję wyjazd na Sygnał Zastępczy. Mam jechać za towarowym
Ale zaraz... dlaczego tory na Katowice skręcają, a ja nie? STÓJ!
I jeszcze dyżurny uciekł. AI wpuszcza na tory pociąg z Katowic, a nowy dyżurny stara się to ogarnąć
Nie zna życia, kto nie cofał pociągiem na lusterka
No dobra, nie na lusterka...
A pod semafor. Najpierw dyżurny wypuszcza jednak pociąg na Kraków, aby zwolnić wjazd
I wreszcie (z 20 minutami opóźnienia) ruszam
I w Charsznicy mijam towarowy, co jechał przodem.
Do Dąbrowy Górniczej zmniejszyłem opóźnienie do 13 minut... ale tu znów był ustawiony towarowy w poprzek i musiałem go przepuścić
I wreszcie późną nocą dojechałem do Katowic
Ale na wjeździe dogonił mnie Pendolino... I dyżurny jemu kazał się zatrzymać!
I to ja pierwszy wjechałem w Katowice
I po krótkim postoju ruszyłem dalej, ku końcowi scenariusza
Nie wyszło tak źle
3) Kraków-Warszawa. 01.11.2025
Na PL3 (serwer z realnym czasem) nie udało mnie się wbić na "co 2h" ekspres z Krakowa.. Ale na PL1 był wolny ekspres 35104 "Henryk"
Ale AI często wita mnie S1 i krzyżowanymi szlakami
Niemniej cały czas jedziemy do przodu
Do Grodziska nie działo się nic większego... choć przez krzyżowania mam 21 minut opóźnienia... Najpierw przepuściłem Pendolino
Potem towarowy przecinał trasę...
I ostatecznie dyżurny AI puścił mnie... na tory podmiejskie!
I w Pruszkowie...Znów czekanie, bo krzyżuję w drugą stronę
Ale udało mnie się wyjść na Dwór
Choć było całkiem spore opóźnienie
4) 02.11.2025... A może tak Łódź-Warszawa lub odwrotnie.. z przesiadką?
Jest piękny niedzielny poranek. Przemo ostrzega, że o 15:15 będzie reset. Nie zdążę na trasę do Krakowa. A może krótsze? Kiepsko z czasem...
Niby reset ranny był późno, ale mogę nie zdążyć... Dobra, jako próba, jedziemy. Warszawa-Łódź z przesiadką.
13:00. Złapałem osobowy w Warszawie Zachodniej kierujący się do Skierniewic
Docierając tam bez problemów o 14:10 do Skierniewic. Był niby dłuższy postój w Grodzisku, ale za to w Żyrardowie miałem krótszy. No i tu, po wyjechaniu ze Skierniewic kończy się pierwszy scenariusz...
14:20. Łapię osobowy, co wyjeżdża z Puszczy Mariańskiej
Zgarnąłem "się" w Skierniewicach o 14:33, ale wyjazd opóźnił się do 14:40. Z opóźnieniem 5 minut jadę... Minuty mijają... Zbliżam się powoli do Koluszek. Przemo dzwoni, że zaraz reset... Koluszki 15:20... Jadę na Gawłówek... 15:30. Resetu nie ma... Justynów... Bedoń... już zaraz Łódź!
Serce bije mocniej... Łódź Andrzecośtam... 15:40.... Widzew otwiera trasę... Dojadę około 15:45... A co jak reset będzie wtedy? Ostatnie metry i... PIK! ZDOBYTO OSIĄGNIĘCIE!
Hurra! Ufff... Pora na przerwę... Zaraz reset.
5) Warszawa-Kraków 2.11.2025
Zaczęło się podobnie. Ekspres (z EP08) na PL3, tylko śmignął (0,00005 sekundy chyba był dostępny, jak ktoś wbił) i znów został mnie serwer PL1.
53103 Łukasz do Zakopanego
A na kanale Qbik i Wiesiek 2. Gram w jedną i gadam o drugiej grze
Znów regularnie wita mnie czerwone i opóźnienie rośnie
Jedno za drugim, ale tu zaczyna się ciekawie... Jazda po lewym?
Ekspres AI 54007 mnie minął lewym
... od Strzałek do Idzikowic ja jadę Lewym... a teraz prawym mija mnie Pendolino.
Ale to ja pierwszy wjeżdżam do Idzikowic! Haha!...
Na boczny tor.... Pendolino pierwszy wyjeżdża.
Patrzę... a tu 54007 też czeka...
No i stoimy. Kto wyjedzie pierwszy? No kto?
Oczywiście....
Potem jeszcze przepuszczam ekspres z naprzeciwka...
I opóźniony prawie 30 minut dojeżdżam do Opoczna... Tu mija mnie kolejny ekspres (ale on zatrzymania nie miał)
Nie mogąc nic nadrobić, ostatecznie do Kozłowa trafiam już z 30 minutami opóźnienia
W Tunelu kierują mnie jak wtedy na Sz... ale tym razem to prawidłowy kierunek
I dalej, mijając różne jazdy lewymi torami (AI naprawdę nieźle kombinuje, aby zwiększyć przepustowość, gdy pusty serwer ma wolniejsze prędkości pociągów AI i większe korki)...
Dotarłem do Krakowa!
I dotarłem do końca z 38 minutami opóźnienia (a wyjazd z 33 minutami). Liczyłem na jeszcze osiągnięcie "Kiedyś dojedzie"...Ale go nie ma... Czyżby musiał to być serwer z większą liczbą graczy? Ale już raz myślałem, że to mam... Czyżby to musiał być scenariusz singlowy?
Miałem już 19 775 270 metrów... I wszystkie zadania "kierunkowe". No to mogłem wrócić na moje ukochane Towarowe.
3.11.2025 pod Pruszkowem przejąłem TDE 192069 i to było to, co Finki lubią najbardziej.
04.11.2025 Zostało do przejechania 118 kilometrów... Co by tu zrobić, aby świętować 20 000 000 metrów? A może by tak... lata 80?
Ciekawiło mnie, czy to tylko Reskin... Ale chciałem zobaczyć stare Katowice
Tunel mnie zaskoczył. Najpierw bez Samoczynnej Blokady, tylko semafory, potem dłuższe perony
Ale wyjazd był ciekawszy. NA WPROST do Katowic? A skręt do Krakowa?... O, widać, że tu później przebudowano linię.
Choć w wielu miejscach po prostu zamieniono skórki... Przejazd za Wolbromiem też jest remontowany i ma limit 20...
Jednak wizja oglądania Katowic upadała... zapadała noc...
Do Dąbrowy dotarłem przy szarówce.
Ale stację w Kazimierzu (z kopalnią obok) odwiedzałem już w nocy
Czyżby szło o to, aby Katowic nie oglądać? Aby w ciemności ukryć brak większych zmian?
No i w Katowicach Bogucicach czara goryczy zaczęła się przelewać. Nie dość, że ten scenariusz jest nudny, nie ma żadnych pociągów AI... To jeszcze... JAKIE ZAWODZIE?!
Ale wjazd w Katowice był bardziej pozytywny. Nie ma Galerii, ale jest stary wielki parking autobusowy...Szkoda, że nie na 1 peron mnie pcha, byłby lepszy widok... Ale za to Neony działają! No, źle to nie wygląda.
Wjechałem i....
108km. Brakło 10 kilometrów...
Hej, to może z przytupem i wyciągamy Parowóz!
Palacz czy maszynista? Może palacz i eksplozja kotła? Nie... Maszynista... Ja trudny scenariusz (ilość wagonów)? Może średni na początek. Start. Zaczyna się dobrze. Uczą mnie obsługi, są pociągi AI. Zapowiada się dobrze
I ruszam. Chwilowo nie odważam się wyłączyć podpowiedzi.
Palacz AI działa, mam proste komendy... A i on gdy nie pali, wygląda przez okno i MÓWI o sygnałach, które mijamy.
Pociąg rozpędza się do zawrotnej prędkości 50km/h... a ja we wnętrzu nie mogę znaleźć prędkościomierza
Słabo widać, to się wychylam z kabiny... Ja z moim zdrowiem po 1 kursie bym coś złapał
Opuszczam Sosnowiec
Wbijam w Dąbrowę
I nagle mam WTF?! PKP CARGO?! To nie ten wiek!
Pod Sławkowem mijam inny pociąg parowy
I powoli zwalniając wjeżdżam na Sławków..
Zatrzymuje się i...
Zużyłem o 200kg ponad normę Węgla! Gra zachęca do ponownej próby... No, przyznam, ze ten scenariusz był ciekawy...
Googiel! Gdzie w Ty5 jest prędkościomierz...
Jak to nie ma?
Jest pełna prędkość (50km/h), ograniczona i toczenie? A jak mierzona? Słupkami hektometrycznymi i "na oko"... No, ciekawe...
Ale najważniejsze:
20 000 000 metrów strzeliło. Jeszcze drugie tyle i RÓWNIK ZDOBYTY!

- 20 000 km.png (9.88 KiB) Przejrzano 48 razy
A ja chyba jeszcze parowozem pojeżdżę... Może teraz bez podpowiedzi? Zabawa nim jest fajna... Aż szkoda, że nie ma więcej pociągów lat 80 i serwera multi na te lata.
Czasami brak taktyki, to jedyna możliwa taktyka....
PL_CMDR Blue R (Finek)